"Κλείνουν τμήματα και μετακινούν μαθητές"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/10/2018 - 09:14 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη στα πλαίσια της Πανελλαδικής μέρας δράσης για τους διορισμούς έγινε και στο Ηράκλειο κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου συμβασιούχοι και μόνιμοι καθηγητές, γονείς και μαθητές διεκδίκησαν το αυτονόητο; σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, αποκαλύπτοντας τι παραμύθι είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί κανονικότητας στα σχολεία. Η ίδια εξάλλου η πραγματικότητα με τα πολλά κενά στα σχολεία του νομού ήδη τρεις βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, με ελλείψεις σε καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων το αποδεικνύει περίτρανα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δυναμική ήταν ή παρουσία γονέων και μαθητών από τη Μεσαρά που ζητούσαν να λειτουργήσει η ειδικότητα Ηλεκτρολόγων στο 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών και να μπορέσουν τα παιδιά να τελειώσουν τη Γ Λυκείου. Μάλιστα, καθώς εξέπνεε η προθεσμία ηλεκτρονικής εγγραφής τους, οι μαθητές κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολείου, να αλλάξουν ειδικότητα, δηλαδή να σπουδάσουν κάτι άλλο από αυτό που έχουν επιλέξει ή να μετακινηθούν μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, δηλαδή σε απόσταση 70km από τα σπίτια τους!

Η παράταξή μας καταγγέλλει το γεγονός ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής όχι μόνο απουσίαζε χωρίς καν να έχει ορίσει αντικαταστάτη με αποτέλεσμα γονείς, μαθητές και καθηγητές σε μία από καιρό προγραμματισμένη κινητοποίηση να αναζητούν αρμόδιο να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι οι μαθητές μπορούν να μετακινηθούν ή να αλλάξουν ειδικότητα! Την ίδια στάση κράτησαν και οι αρμόδιοι του Υπουργείου. Δεν μας εκπλήσσει όμως η στάση τους. Είναι ή ίδια πολιτική που έχει κλείσει πολλά σχολεία, συγχωνεύει τμήματα, ενοποιεί ειδικότητες, φέρνει ένα Νέο Λύκειο πολύ πιο ταξικό και ανταγωνιστικό, υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αφήνει τα σχολεία χωρίς καθηγητές, τσακίζει μισθούς και συντάξεις και όλα αυτά για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή βέβαια που καθηγητές, γονείς και μαθητές είναι στο δρόμο και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) απουσίαζαν όπως έπραξαν και στη Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μήπως όμως με τη στάση τους δε βάζουν πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα; Εξάλλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μία κι η αντιπολίτευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχουν από κοινού ψηφίσει το Μνημόνιο για την Παιδεία! Από κοινού “τρέχουν” τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, για ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της αγοράς. Φθηνό για το κράτος, πιο ταξικό, με εκπαιδευτικούς “λάστιχο”.

Τους ξεκαθαρίζουμε: θα μας βρουν απέναντί τους. Οργανώνουμε την πάλη μας!

Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που να μορφώνει, αντάξιο των σημερινών αναγκών και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη.

Loading...
  • europalso   ideascentral