Καλομοίρης: Μπροστά σε ένα «καυτό» φθινόπωρο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/08/2016 - 22:18 | Author: Newsroom Ipaidia
«Με δυναμικές και ενωτικές δράσεις, στο δρόμο που έδειξε η γαλλική εργατική τάξη, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε επίμονα και σταθερά για να μην περάσει η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα», τονίζει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο δημόσιο τομέα, Γρηγόρης Καλομοίρης, σε συνέντευξή του στην….

εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη» και στο Νεκτάριο Δραγάκη.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, τονίζει πως η Ομοσπονδία των δημόσιων υπαλλήλων βρίσκεται ήδη σε «τροχιά προετοιμασίας» για την επιτυχή έκβασή της, και σημειώνει πως τόσο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη όσο και η «η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων με Πανεργατική Απεργία και Παλλαϊκή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, θα δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και η απαίτηση ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής των μνημονίων».
Και όταν μιλά για «λαϊκή οργή και αγανάκτηση», δεν εννοεί κάτι περισσότερο από την επέλαση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, την απλήρωτη και μαύρη εργασία, τις πετσοκομμένες έως και τύπου «μπουρμπουάρ» συντάξεις (σ.σ: το Σεπτέμβριο έρχεται νέο «ψαλίδισμα» στις επικουρικές), τη φορολεηλασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των ασημικών, την εξαθλίωση του λαού, την υποτέλεια της χώρας για 99 χρόνια, την παράδοση των δημόσιων εσόδων στους δανειστές μέσω της «ανεξάρτητης» Αρχής… την εφαρμογή του 3ου μνημονίου δηλαδή από τη νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνυπέγραψε ένα χρόνο πριν με τους δανειστές και ψήφισε από κοινού με όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου.
Με αφορμή το νέο εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» που αναμένεται να ενσκήψει στο χώρο της εργασίας, ο Γρ. Καλομοίρης τονίζει ότι ως επιστέγασμα αυτού, σε αγαστή συνεργασία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δανειστές και το κεφάλαιο, παράλληλα, «προωθούν τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κύρια αιχμή την ουσιαστική κατάργησητης δυνατότητας προκήρυξης απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών» (σ.σ.: το γνωστό σε όλους, «lockout», ή αλλιώς τη δυνατότητα στησίματος από την εργοδοσία απεργοσπαστικού μηχανισμού).
Όσον αφορά στην Παιδεία, έναν κλάδο από τον οποίο προέρχεται, όπως σημειώνει συγκυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας «συνεπείς στις υπογραφές τους, νομοθετούν για την εκπαίδευση, καταστρέφουν, εγκαταλείπουν, συρρικνώνουν εκπαιδευτικές δομές του δημόσιου σχολείου, εγκαινιάζοντας την εποχή της ολοκληρωτικής απόσυρσης του κράτους από την υποστήριξη του μορφωτικού αγαθού».
Για τη δε Υγεία; Είναι χαρακτηριστική η φράση του που περιγράφει τη μνημονιακή προσήλωση της σημερινής συγκυβέρνησης, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους: «Ο χώρος της υγείας δεν εξαιρείται από τη μνημονιακή επέλαση. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών. Η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας στα χέρια του κεφαλαίου και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει ήδη δρομολογηθεί».
Οι παραπάνω κρίσιμες εξελίξεις, επισημαίνει ο Γρ. Καλομοίρης, «επιβάλλουν την οικοδόμηση ενός ευρύτατου μετώπου εργαζομένων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας και της Υγείας και εκτιμώ ότι οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και υγειονομικών κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση».
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε «μέτρα κοινωνικής προστασίας». Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε απάντηση. Κάνε μας ένα σχόλιο για αυτό.
Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο και συνέχισε να εφαρμόζει κατά γράμμα όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ φόρτωσε στην πλάτη του λαού και νέα, εξαγγέλλει τώρα «μέτρα κοινωνικής προστασίας».
Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική άγριας λιτότητας, ανατροπής του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μείωσης των συντάξεων και μισθών, άγριας φορολόγησης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, παράδοσης των κοινωνικοπρονοιακών υπηρεσιών του κράτους στο κεφάλαιο, απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και επέκτασης των ελαστικών μορφών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, παράδοσης της χώρας για 99 χρόνια στους «νεοαποικιοκράτες».
Ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτή την πολιτική, ο Πρωθυπουργός της χώρας εξαγγέλλει κάποια ελάχιστα και προσωρινά ψίχουλα για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που και η δική του πολιτική οδήγησε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ουσιαστικά, επιχειρεί να εκπαιδεύσει το λαό να αποδεχτεί να ζει με τα ελάχιστα, να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα και τη μιζέρια ως αναγκαίο κακό, να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και την ανέχεια, να κατεβάσει και άλλο τον πήχη των απαιτήσεών του. Έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως έναν εκ των 7 πυλώνων της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης μέχρι και το νόμο – λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση καθώς και τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που μαζί με το κουαρτέτο προωθεί!
Ως ΑΔΕΔΥ δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, γενναίες κοινωνικές πολιτικές, στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας και όχι ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας, ως μπαλώματα και άλλοθι των εφαρμοζόμενων ανθρωποκτόνων πολιτικών.
Τα ΜΜΕ βουίζουν για νέο «πακέτο» αντεργατικών μέτρων το Σεπτέμβρη. Ποια είναι η θέση της ΑΔΕΔΥ σε σχέση με τα νέα μέτρα; Τι θα περιλαμβάνουν;
Τρόικα και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο που συμφώνησαν για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Από την ενημέρωση που έχουμε, προκύπτει ότι:
  • Προωθούν το διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μια ρύθμιση η οποία θα πλήξει κυρίως τους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τον τραπεζικό τομέα. Σε μια χώρα με το ¼ του εργατικού δυναμικού άνεργο, με εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες – ιδιαίτερα νέους -, με υψηλό ποσοστό μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εκτινάξει σε νέα ύψη την ανεργία και θα διευρύνει τη «φτηνή» εργασία και τη γενίκευση της φτώχειας.
  • Επιμένουν στη πλήρη απελευθέρωση της εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις να μειώνουν τους μισθούς, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε ειδικές οικονομικές ζώνες και στην πλήρη «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση, πλάθοντας το δικό της «success story», εκλιπαρεί για επενδύσεις αδιαφορώντας ότι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους δεν είναι γενικώς η «ανάπτυξη», αλλά «η ανάπτυξη από ποιον και σε όφελος ποιου», γιατί και στις ασιατικές χώρες υπάρχουν υψηλοί δείκτες ανάπτυξης και ακόμα υψηλότεροι δείκτες φτώχειας και εξαθλίωσης! Η κυβέρνηση, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την πλήρη αποβιομηχανοποίηση της χώρας και την απελευθέρωση της εργασιακής ευελιξίας, καθιστά τη χώρα μας εργασιακό «Εl Dorado».
  • Σχεδιάζουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης της προϋπηρεσίας ή της αποσύνδεσής της από τις κατώτατες αμοιβές και την παγιοποίηση της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μέσω της κρατικής παρέμβασης και όχι ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατηρώντας παράλληλα όλο το υφιστάμενο καθεστώς και ιδιαίτερα τον διαχωρισμό των εργαζόμενων σε άνω και κάτω των εικοσιπέντε ετών, και
Σαν επιστέγασμα όλων αυτών, προωθούν τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κύρια αιχμή την ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας προκήρυξης απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών.
Ποια είναι η κατάσταση σε Παιδεία και Υγεία. Οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν απεργία μόλις ανοίξουν τα σχολεία, ενώ για κινητοποιήσεις συζητούν στα νοσοκομεία.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης κρατούν γερά τη σκυτάλη των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της Παιδείας. Την πήραν συνειδητά, υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν για αυτές με το τρίτο μνημόνιο, όπως και για όλη τη βαρβαρότητα και τους κόφτες που το συνοδεύει, ορκίζονται στα αντιεκπαιδευτικά θέσφατα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις υποχρεώσεις στους δανειστές, τα πλεονάσματα του 4,5% που στάζουν αίμα και στις «δημοσιονομικές δυνατότητες» της χώρας. Συνεπείς στις υπογραφές τους, νομοθετούν για την εκπαίδευση, καταστρέφουν, εγκαταλείπουν, συρρικνώνουν εκπαιδευτικές δομές του δημόσιου σχολείου, εγκαινιάζοντας την εποχή της ολοκληρωτικής απόσυρσης του κράτους από την υποστήριξη του μορφωτικού αγαθού.
Από το Νηπιαγωγείο ως το Δημοτικό κι από το Γυμνάσιο έως το Λύκειο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της θεαματικής αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών του όρων.
Η κυβέρνηση ολοκληρώνει, ήδη, ένα μεγάλο κεφάλαιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που περιγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, το κεφάλαιο δηλαδή της ανατροπής της δαπανηρής (ανά μαθητή) υποχρέωσης του κράτους για τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Προσηλωμένη σε αυτό με θρησκευτική ευλάβεια, η Κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους για το φθηνό σχολείο που θα αλέσει κυριολεκτικά μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα για την εξυπηρέτηση του απεχθούς χρέους, προκαλώντας κοινωνικό, μορφωτικό και εργασιακό σοκ στην Δημόσια Εκπαίδευση.
Ο χώρος της Υγείας δεν εξαιρείται από τη μνημονιακή επέλαση. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών. Η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας στα χέρια του κεφαλαίου και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους, καθιστώντας επικίνδυνες για την υγεία τους τις συνθήκες εργασίας. Η έλλειψη προσωπικού είναι το ίδιο επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού καταστρατηγούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλούς αντιμετώπισης, περίθαλψης και νοσηλείας.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα να επανασυστήσει τις καταργημένες, επιλέγει την παγίωση και την επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα προσθέτοντας στα «πεντάμηνα» τους επικουρικούς και τις ατομικές συμβάσεις (κοινώς «μπλοκάκια») στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης. Αντί να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία και εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους και να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέλεξε να συνταχθεί με τις επιταγές του «κουαρτέτου», νομοθετώντας την προαιρετική αντικατάσταση των ιδιωτικών συνεργείων από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μια ακόμα μορφή εργασιακής ζούγκλας.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν -κατά καιρούς- ανακοινώσει χιλιάδες προσλήψεις, σε σημείο που να νομίζει κανείς ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό, ωστόσο, η αλήθεια είναι άλλη:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Απογραφής Δημόσιων Υπαλλήλων, το 2015 έγιναν 382 προσλήψεις – μεταφορές μόνιμων υπαλλήλων στους φορείς του υπουργείου Υγείας, ενώ το α’ εξάμηνο του 2016 έγιναν 384. Αξίζει να σημειωθεί και η έρευνα με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.000 κενές οργανικές θέσεις.
Οι παραπάνω κρίσιμες εξελίξεις επιβάλλουν την οικοδόμηση ενός ευρύτατου μετώπου εργαζομένων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας και της Υγείας και εκτιμώ ότι οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και υγειονομικών κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη καλέσει στο πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Τι σημασία έχει το συλλαλητήριο φέτος; Τι μέτρα θα παρθούν για την επιτυχία του;
Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, εκτιμώ, ότι θα εκδηλωθούν από το φθινόπωρο, εξαιτίας του εντεινόμενου οικονομικού αδιεξόδου στη χώρα και των νέων μεγάλων πληγμάτων που θα υποστούν τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα, από την εφαρμογή των παλιών και τη θέσπιση νέων μέτρων από την κυβέρνηση.
Από το Σεπτέμβρη και μετά αναμένεται ένα νέο μεγάλο κύμα μειώσεων των συντάξεων, το οποίο κυρίως θα πλήξει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις, αυτές οι οποίες ακόμα λειτουργούν ανακουφιστικά για τα νοικοκυριά και την οικονομία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μέτρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων εργασίας, ομαδικών απολύσεων και περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.
Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10/9/2016, η προετοιμασία τους αλλά και η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων με Πανεργατική Απεργία και Παλλαϊκή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, θα δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και η απαίτηση ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής των μνημονίων.
Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά της Τμήματα, ενημερωτικές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, έχει αποφασίσει να ναυλώσει λεωφορεία για την μετακίνηση διαδηλωτών από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο και Αττική προς τη Θεσσαλονίκη.
Με δυναμικές και ενωτικές δράσεις, στο δρόμο που έδειξε η γαλλική εργατική τάξη, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε επίμονα και σταθερά για να μην περάσει η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.
Όλες οι κοινωνικές, συνδικαλιστικές και κινηματικές συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική χρειάζεται να ενωθούν στη δράση, να οργανώσουν από κοινού την εργατική-λαϊκή αντίσταση, σε μια μάχη που δεν πρέπει να χαθεί.
Πηγή: «Εργατική Αλληλεγγύη»
Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso