Σοβαρά τα περιστατικά που συμβαίνουν σε Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης. Εκεί όπου δρα μια ομάδα μαθητών με χαρακτηριστικά συμμορίας.

Το ekriti έγινε αποδέκτης των σοβαρών περιστατικών που συμβαίνουν σε Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης. Εκεί όπου – σύμφωνα με πληροφορίες – δρα μια ομάδα μαθητών με χαρακτηριστικά συμμορίας. Ο αριθμός τους φτάνει τα πέντε άτομα, τα οποία επιδεικνύουν ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και είναι πρωταγωνιστές πολλών επεισοδίων εντός της σχολικής Μονάδας. Για να το πούμε απλά, είναι οι τραμπούκοι και οι νταήδες του σχολείου.

Τα περιστατικά που μας αναφέρθηκαν είναι πολλά. Από προσβλητικές συμπεριφορές και ενέργειες που στρέφονται κατά μαθητών του , αλλά και εναντίον καθηγητών που προσπαθούν να τους υποδείξουν τα αυτονόητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της συγκεκριμένης ομάδας (αγέλης) των μαθητών έχει απασχολήσει έντονα το διδακτικό προσωπικό. Το γραφειοκρατικά δομημένο και άκρως πολύπλοκο σύστημα επιβολής των σχολικών ποινών όμως, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Έτσι αυτό που παραμένει είναι το ίδιο το πρόβλημα.

Προφανώς και – όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις – η πλειοψηφία των μαθητών γίνεται δέκτης όλων αυτών των βίαιων περιστατικών χωρίς να αντιδρά ουσιαστικά, ενώ από την πλευρά τους οι καθηγητές έχουν σε πολλές περιπτώσεις δεμένα τα χέρια τους. Ωστόσο, η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι αυτό και η λήψη μέτρων προκειμένου να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε παιδιά, είναι επιτακτική.

Υπάρχουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού

Για το θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννη Καραγιαννίδη, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για περιστατικά βίας σε ΕΠΑΛ, μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται όπου επισημαίνονται προβλήματα, προκειμένου να δρομολογούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δεν έχει υποβληθεί επίσημα κάποια καταγγελία για συγκεκριμένο σχολείο και ειδικότερα για Επαγγελματικό Λύκειο στο Ηράκλειο. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν περιστατικά σχολικού, όχι στον βαθμό και στο μέγεθος που καταγράφονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο δεν έχουν εκλείψει. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, όπου είχαμε τους περιορισμούς από την πανδημία του κορωνοϊού υπήρξαν δυσκολίες για μαθητές και γονείς και αυτά το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται σ΄ ένα βαθμό στα σχολεία μας, ανέφερε στο ekriti.gr, ο κ. Καραγιαννίδης επισημαίνοντας πως μόλις γίνει αντιληπτό κάποιο περιστατικό θα πρέπει άμεσα να γίνεται καταγγελία στη σχολική μονάδα και στη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να εκκινεί τις σχετικές διαδικασίες.