Η υπογεννητικότητα «κλείνει» άλλα δύο 6/θέσια σχολεία στη Λάρισα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/08/2018 - 10:22 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το μαθητικό δυναμικό, το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και τα κενά καταγράφονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό σύστημα που «είναι διάφανο και προσβάσιμο σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, από τη σχολική μονάδα έως το Υπουργείο Παιδείας» σημειώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με αφορμή πανθεσσαλική σύσκεψη δασκάλων που έγινε προχθές στη Λάρισα, ενόψει και της συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ.

Ωστόσο η αναφορά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο θέμα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και δη των αποσπάσεων όπου εστιάζουν οι συνδικαλιστές των δασκάλων και νηπιαγωγών, αναδεικνύει τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα και τη διαρκώς διογκούμενη μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω υπογεννητικότητας.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας αναφερόμενη στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σημειώνει ότι «στην πόλη της Λάρισας ο μέσος όρος είναι 19 μαθητές ανά τμήμα όταν το όριο είναι 25» για να χαρακτηρίσει «ανησυχητική την υπογεννητικότητα» με αφορμή και την «πτωτική τάση του αριθμού των μαθητών που σημειώνεται κάθε χρόνο».

Προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η πρώτη τάξη της νέας χρονιάς 2018-19 για τη Λάρισα θα έχει 258 μαθητές λιγότερους, δηλαδή ίσα με δύο εξαθέσια σχολεία. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη δυσαναλογία του αριθμού των εκπαιδευτικών ανά σχολείο, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικότητες».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσληψη ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ

Αναλυτικότερα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας σημειώνεται ότι «η μαθητική δυναμικότητα των σχολειών, ο αριθμός των απαραίτητων εκπαιδευτικών ανά τμήμα προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία κάθε σχολείου, καθώς και τα κενά που προκύπτουν από την παραπάνω σχέση, γίνονται με ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ως εκ τούτου είναι διάφανος και προσβάσιμος σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, από τη σχολική μονάδα έως το Υπουργείο Παιδείας.

Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή και δεν ωφελεί κανέναν να γίνεται «απόκρυψη» των κενών – όπως αναφέρθηκε στην περιφερειακή σύσκεψη του ΚΥΣΠΕ στη Λάρισα, διότι έτσι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, γεγονός που απεύχεται κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι αποσπάσεις είναι μια εκπαιδευτική πρακτική με σκοπό, σε πρώτο επίπεδο, τη μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους.

Σε δεύτερο αλλά καθόλου λιγότερο σημαντικό επίπεδο με τις αποσπάσεις δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν κενό στην περιοχή υπηρέτησης, ότι καλύπτουν πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην περιοχή απόσπασης και ότι διασφαλίζεται το εκπαιδευτικό και εργασιακό τους ωράριο. Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία είναι μια πλεονεκτική περιοχή αφού τα κενά είναι ελάχιστα και κυρίως στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πόλη της Λάρισας ο μέσος όρος είναι 19 μαθητές ανά τμήμα, όταν το όριο είναι 25.

Ωστόσο είναι ανησυχητική η υπογεννητικότητα και πτωτική τάση του αριθμού των μαθητών που σημειώνεται κάθε χρόνο. Η πρώτη τάξη της νέας χρονιάς 2018-19 για τη Λάρισα θα έχει 258 μαθητές λιγότερους, δηλαδή ίσα με δύο εξαθέσια σχολεία. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη δυσαναλογία του αριθμού των εκπαιδευτικών ανά σχολείο, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικότητες. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συμμεριζόμενη τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της δίκαιης αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, προτάσσει ως βασικό και πρωταρχικό της μέλημα την εξασφάλιση του εργασιακού και εκπαιδευτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της περιφέρειας Θεσσαλίας και φυσικά τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων και της ικανοποίησης των αναγκών όλων των εκπαιδευτικών» καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης, σύμφωνα με την eleftheria.gr.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso