Γιατί η αλλαγή ωραρίου στα σχολεία μειώνει τα ατυχήματα των μαθητών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/04/2015 - 21:41 | Author: Newsroom Ipaidia

Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι μια αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων στα Λύκεια της πόλης μείωσε τα ατυχήματα που αφορούσαν τους μαθητές κατά 70%.

Ο επιστήμονες μελέτησαν την έναρξη λειτουργίας σε έξι λύκεια, τα οποία αποφάσισαν να ξεκινούν τα μαθήματα στις 8.55 και όχι στις 7.35 όπως γινόταν. Όπως επεσήμαναν, το γεγονός ότι οι μαθητές κέρδισαν 2 ώρες ύπνου καθημερινά τους βοήθησε να είναι πιο προσεκτικοί, να έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή να το ρίξουν στην υπερφαγία. Οι μαθητές άρχισαν να έχουν καλύτερη επίδοση στα μαθήματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Έτσι η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε επίσημη οδηγία με την οποία προτείνει τα μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια να μην ξεκινούν πριν από τις 8.30 το πρωί. Όπως διευκρινίζει η Ακαδημία, τα σχολικά ωράρια θα πρέπει να συμπίπτουν με το βιολογικό ρυθμό ύπνου, ο οποίος στην αρχή της εφηβείας, ξεκινά δύο ώρες αργότερα από ότι στην παιδική ηλικία. Είναι καλό λοιπόν οι μαθητές να μη χάνουν συστηματικά 2 περίπου ώρες ύπνου καθημερινά.

Επίσης προτρέπει τους μαθητές να κλείνουν τα κομπιούτερ και τα κινητά τους πριν πέσουν για ύπνο, ενώ τονίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο βοηθάει τη δημόσια υγεία καθώς σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει στην πλειονότητά τους οι μαθητές σε Ευρώπη και Αμερική κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες καθημερινά όταν στην ηλικία τους απαιτούνται 8,5 ώρες.

naftemporiki.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral