«Ο κ. είπε ότι υπάρχει μεταξύ μας κεντρική φιλοσοφική διαφορά. Το χαιρετίζω αυτό, διότι όντως υπάρχει κεντρική φιλοσοφική διαφορά» είπε το απόγευμα της Δευτέρας (26/02), απαντώντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη δευτερολογία του για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του .

Ο κ. Γαβρόγλου χαιρέτισε, επίσης, το ότι «για πρώτη φορά ξεκαθαρίστηκε, δια του αρχηγού της, η άποψη της ΝΔ για το τι σημαίνει αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης». Ο υπουργός ανέφερε ότι για δεκαετίες δεν είχε τεθεί το ζήτημα της τεχνολογικής εκπαίδευσης και όταν τέθηκε, η απάντηση «λεγόταν Σχέδιο Αθηνά, που τίναξε στον αέρα τα ΤΕΙ».

«Χαιρετίζω ότι υπάρχει μια αναζήτηση της απάντησης σε αυτή την ερώτηση, εξαιρετικά συγκροτημένα από τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι το «κλειδί» είναι το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών: «Αυτό είναι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Η διάκριση ανάμεσα στη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα έχουν τελειώσει» είπε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, δίνουν επαγγελματικά πτυχία. «Αυτό λέγεται ταξικό πανεπιστήμιο. Εμείς είμαστε αντίθετοι και χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε αυτό» σχολίασε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις διετείς δομές, ανέφερε: «Να πούμε στα παιδιά των ΕΠΑΛ ότι έχουν πολλές επιλογές και πρέπει να έχουν πολλές επιλογές, για να γίνουν πολίτες με κρίση και δεξιότητες. Αυτή είναι η δική μας αριστεία και δεν είναι να χωρίζουμε σε κατηγορίες την κοινωνία».

Επίσης, αναφορικά με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει ομάδα εργασίας που σε συνεργασία με τα ιδρύματα και τα αρμόδια υπουργεία, συνεδριάζει για το ζήτημα.

Τέλος, ο κ. αναφέρθηκε και στα περί ίδρυσης τέταρτης νομικής, χαρακτηρίζοντας «σπέκουλα» τα όσα ακούγονται. «Ο πρωθυπουργός είπε θα μελετήσουμε το θέμα» είπε και εξήγησε ότι θα μελετηθούν οι δυνατότητες, ώστε να μοιράζεται δια του τέσσερα ο ίδιος αριθμός εισακτέων που υπάρχει και σήμερα.