Τι αναφέρει η ΑΣΕ αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαιδευτικών:

Μετά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας Προέδρων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης, με την προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το υπουργείο παιδείας ξαναχτυπά!

Μια μέρα μετά από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας (Μάκρη – Κατσαρός) με τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και προϊστάμενες  και προϊστάμενοι, δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση.

Πραγματική ντροπή και αίσχος! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης.

Όλοι οι παραπάνω, συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου στην απεργία – αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ, απολύτως νόμιμη αφού έχει επαναπροκηρυχθεί με νέα αιτήματα και μάλιστα, το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρέδωσε το αντίστοιχο εξώδικο στην ίδια την υφυπουργό Μακρή. Αν κάποιος παρακωλύει την  ομαλή λειτουργία των σχολείων με τα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά του μέτρα είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση:

Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το παραδίδουμε.

Καμία ποινή δε μπορεί να προκύψει για δημόσιο υπάλληλο  που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης του κλάδου.

Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως παράλειψη καθήκοντος μας γυρίζει σε αλήστου μνήμης εποχές.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει οι διευθυντές/ριες να μετατραπούν σε άβουλα και πειθήνια  όργανα, σε manager που θα υλοποιούν άκριτα  τις κατευθύνσεις του, επιχειρεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα της αντίδρασης. Είναι κι αυτό μία πλευρά της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί να αξιοποιήσει αντίστοιχες διατάξεις με αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της περιβόητης διάταξης Γεροβασίλη, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να στοχοποιηθούν στελέχη στο Δημόσιο που συμμετείχαν σε αντίστοιχες μορφές κινητοποιήσεων. Η τροπολογία Γεροβασίλη, κάτω από την πίεση του κινήματος καταργήθηκε άρον άρον πριν τις βουλευτικές εκλογές το 2019 και την επανάφερε η Κεραμέως το 2021.

Είναι προσβολή της κυβέρνησης, προς την πλειοψηφία των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων και των διευθυντών-ριών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα σε χίλιες δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια. Είναι προσβολή ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα των στελεχών εκπαίδευσης που έχει συνταχθεί καθαρά με την πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα του ζητάει να σκύψει το κεφάλι για να κρατήσει μία θέση στην διοίκηση.

Είναι ντροπή την ίδια στιγμή που φορτώνονται οι διευθυντές/ριες με άπειρα καθήκοντα, τις περισσότερες φορές άσχετα με το παιδαγωγικό έργο, που βάζουν το κεφάλι τους καθημερινά στον ντορβά για να διαχειριστούν απειλές, συγκρούσεις μέσα στο σχολείο, ακόμα και περιστατικά ακραίας βίας όπως ο σοβαρός τραυματισμός με μαχαίρι συνάδελφου διευθυντή Γυμνασίου, το Υπουργείο να τους απειλεί αντί να τους στηρίζει.
Κουνάνε το δάχτυλο στους διευθυντές και διευθύντριες, στους προϊσταμένους και προϊστάμενες, αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, αυτή δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που έχει τις βασικότερες και κυρίες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στα σχολεία, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για την πλήρη απουσία στήριξης σε οποιοδήποτε επίπεδο της σχολικής τάξης, για την τραγική κατάσταση στις υποδομές. Αν είχαν οποιαδήποτε επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα δε θα τολμούσαν να μιλήσουν καν για αντικαταστάσεις στη διοίκηση του σχολείου 2 μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Ας μας απαντήσουν τι θα κάνουν στα Νηπιαγωγεία όταν είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές συμμετέχουν στην απεργία – αποχή σύσσωμοι οι συνάδελφοι μαζί με την/τον προϊστάμενη/ο. Θα τολμήσουν να φέρουν προϊστάμενο από άλλο νηπιαγωγείο χωρίς να γνωρίζει τα νήπια και τους συναδέλφους και πού ακριβώς θα την/τον βρουν; Θα τολμήσουν να φέρουν διευθυντή σε Λύκειο με την ευθύνη να οργανώσει τις ενδοσχολικές εξετάσεις αλλά και να οριστεί πρόεδρος της λυκειακής επιτροπής των πανελλαδικών, ο οποίος να μην γνωρίζει το προσωπικό και τις υποδομές του σχολείου; Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά για τις λυκειακές επιτροπές των πανελλαδικών ο νόμος προβλέπει αυτή τη διαδικασία ως έσχατη λύση αν κωλύονται ο διευθυντής, υποδιευθυντές και όλοι οι συνάδελφοι α βαθμίδας του σχολείου.

Είναι επικίνδυνοι!!!
Μπροστά στην εμμονή τους να επιβάλουν την εφαρμογή ενός νόμου, πλήρους απαξιωμένου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, παίζουν με την ψυχολογία και την τύχη των μαθητών, από τα νήπια μέχρι τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Καμιά απειλή, καμιά τρομοκρατία, κανένας εκφοβισμός δε θα περάσει!!!
Καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση των ΔΣ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Εδώ και τώρα τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί καθαρή απάντηση στις απειλές της κυβέρνησης, σε νομικό και κινηματικό επίπεδο, όπως ήδη έχουν δεσμευθεί με προηγούμενες ανακοινώσεις. Κανένας μόνος και καμιά μόνη!
Το Υπουργείο Παιδείας, σοβαρά στριμωγμένο καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό που είναι η τρομοκρατία. Ο κλάδος τώρα πρέπει να σηκώσει το γάντι, όλοι για έναν ένας για όλους.

Καλούμε άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, σε όλη την Ελλάδα με αίτημα να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν απεργό εκπαιδευτικό. Καλούμε όλες/ους τις διεθύντριες/ες και προϊστάμενες/ους να υπογράψουν τώρα πιο μαζικά την απεργία-αποχή σε όλη την Ελλάδα.
Τώρα χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα. Πραγματοποιούμε νέες Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία-αποχή και από τα Σωματεία. Απαιτούμε από τις πλειοψηφίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε πανεργατική απεργία στις 17 του Απρίλη!
Προχωράμε σε κάθε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, σε κάθε γειτονιά και πόλη σε πλατιά ενημέρωση των γονιών και των εργαζομένων, σε κοινές συγκεντρώσεις με Συλλόγους Γονέων, μαθητικές κοινότητες και φορείς του κινήματος.
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς εκπαιδευτικούς!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ