Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί κυρίως ως αίθουσα εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων του και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, η αίθουσα χρησιμοποιείται για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών, αναφέρει ο Σύλλογος Ρόζα Ιμβριώτη.

Η ανακοίνωση:

Η υποβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών (αλλά και Γυμνασίων και Λυκείων σε άλλες περιοχές) δεν έχει τέλος, για να πουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι Δημοτικές Αρχές Καμίνη και Μπακογιάννη ότι εφάρμοσαν τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και στον Δήμο Αθήνας το 2021-22! Αλλά με τι όρους;

– Χωρίς να κατασκευάσουν ούτε ένα νέο Νηπιαγωγείο, ούτε μια νέα αίθουσα!

– Στοιβάζοντας Προνήπια-Νήπια και Νηπιαγωγούς σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών, από τα οποία δεσμεύονται χρήσιμοι χώροι ή ακόμα και σε προκάτ-τσίγκινα κουτιά στις αυλές των σχολείων, το 2021!

Φαίνεται όμως ότι όσο και να σχεδιάζουν να στοιβάξουν τα νήπια-προνήπια στα υπάρχοντα Νηπιαγωγεία του Παγκρατίου και στη 1 αίθουσα και άλλη …μισή, που δόθηκαν από το 1ο Δημοτικό στο 103 Νηπιαγωγείο Αθηνών, και πάλι δε λύνεται το πρόβλημα. Επιπλέον η «λύση» τους δημιούργησε πολλά προβλήματα στις οικογένειες των νηπίων-προνηπίων, που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν έντονα και όχι μόνο!

Οπότε η Α΄ Διεύθυνση βρήκε την εύκολη λύση: να δεσμεύσει μέρος της αίθουσας εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Αθηνών, για να στεγάσει τα παιδιά που έχουν γραφτεί στο 7ο Νηπιαγωγείο και δε χωράνε στην ήδη μικρή και ακατάλληλη αίθουσα που στεγάζεται τώρα ή σε παρακείμενα Νηπιαγωγεία. Δηλ. συντήρηση της ήδη υποβαθμισμένης στέγασης του 7ου Νηπιαγωγείου Αθηνών και υποβάθμιση ενός ακόμα Δημοτικού, του 3ου Δημοτικού Αθηνών. Κατά τα άλλα θα βγουν κυβέρνηση, υπ. Παιδείας, Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας και Δημοτική Αρχή Αθήνας του κ. Μπακογιάννη ότι εφάρμοσαν τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» υιοθετεί στο σύνολό του το κείμενο του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού, που δείχνει πόσο παραπέρα θα υποβαθμιστούν Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, αν δεσμευτεί η αίθουσα εκδηλώσεων.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο των συναδέλφων του 3ου Δημοτικού Αθηνών:

«Αθήνα, 29.06.2021

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια του σχολείου, κα. Πανδή, την Τρίτη 22 Ιουνίου για την επίσκεψη του προϊσταμένου της Α’ Διεύθυνσης κ. Παπαϊωάννου και της κα. Χρήστου υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων, με σκοπό την αυτοψία των χώρων του σχολείου προκειμένου να βρεθεί αίθουσα για να παραχωρηθεί στο 7ο Νηπιαγωγείο Αθηνών γα την επόμενη σχολική χρονιά, 2021-2022.

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της Α΄ Διεύθυνσης να παραχωρηθεί μέρος της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων/εκδηλώσεων του Δημοτικού, για τη δημιουργία δεύτερης σχολικής αίθουσας νηπιαγωγείου (αποκόπτοντας μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα της με τοίχο γυψοσανίδας) ώστε να δημιουργηθεί νέος χώρος σχολικής αίθουσας!!!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού διαφωνεί κάθετα με την παραχώρηση αυτή για τους παρακάτω λόγους:

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί κυρίως ως αίθουσα εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων του σχολείου και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, η αίθουσα χρησιμοποιείται για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η αίθουσα αυτή είναι προορισμένη να είναι ευρύχωρη και ικανή να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό μαθητών και επισκεπτών. Οποιαδήποτε παραχώρηση τμήματος της αίθουσας αυτής και συρρίκνωσή της, αναιρεί τον σκοπό για τον οποίο αυτή προορίζεται και τη δυνατότητα λειτουργίας της. Μάλιστα σε μία χρονιά που ακόμη δεν έχουμε ξεφύγει από την πανδημία, είναι πέρα κάθε λογικής η αίθουσα αυτή να περιοριστεί στο μέγεθος της και να μετατραπεί σε αίθουσα συνωστισμού!!!

Επίσης η αίθουσα αυτή λειτουργεί:

· Ως βιβλιοθήκη, η οποία έχει ενταχθεί στο Σχολικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών και χρησιμοποιείται για το μάθημα της Φιλαναγνωσίας.

· Χρησιμοποιείται επίσης για τα μαθήματα ενισχυτικής Διδασκαλίας και Παράλληλης Στήριξης.

· Λειτουργεί ως χώρος συνεδριών του σχολικού ψυχολόγου με τους μαθητές και συναντήσεων με τους γονείς.

· Είναι ο κατεξοχήν χώρος διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής.

· Η αίθουσα είναι εξοπλισμένη με κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή εκπαιδευτικών ταινιών.

· Αποτελεί χώρο συνάντησης και σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, συζητήσεων και ενημερωτικών δράσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από μεγάλο αριθμό μαθητών του σχολείου και θα πρέπει να αερίζεται σωστά. Δεν πρέπει να αποκλειστεί το τμήμα αυτής που έχει πρόσβαση στα παράθυρα με τοίχο γυψοσανίδας, για χάρη δημιουργίας μίας πρόχειρης αίθουσας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για όλες τις ανωτέρω προθέσεις σας και μετά λύπης διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά ότι αντί να δίνονται ουσιαστικές λύσεις δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το 7ο Νηπιαγωγείο Αθηνών συστεγάζεται σε έναν ήδη ακατάλληλο χώρο στο ισόγειο του κτιρίου, με τα νήπια να αναγκάζονται να προαυλίζονται έξω από τις τουαλέτες και μπροστά από τις δύο αίθουσες του Δημοτικού.

Έτσι δημιουργούνται δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία και των δύο σχολείων. Και αντί να λυθεί το υπάρχον ζήτημα με την ήδη προβληματική αίθουσα του νηπιαγωγείου, σχεδιάζετε και τη δημιουργία δεύτερης, δυσλειτουργικής αίθουσας με προσωρινά παραπήγματα και γυψοσανίδες στον χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου.

Εάν τελικά παραχωρηθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όχι μόνο δε λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα του Νηπιαγωγείου, αλλά επιτείνονται οι υπάρχουσες δυσκολίες δυσχεραίνοντας και τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου.

Παρακαλούμε για άμεση διακοπή οποιασδήποτε υλοποίησης των ανωτέρω και σας ΚΑΛΟΥΜΕ σε μία συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του νηπιαγωγείου σε μία κοινή προσπάθεια εύρεσης λύσης.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών»

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» επιπλέον επισημαίνουμε ότι το κτίριο που στεγάζονται το 3ο Δημοτικό και το 7ο Νηπιαγωγείο Αθηνών έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον, δεν έχει προαύλιο, όπως τα άλλα σχολικά κτίρια, αλλά χρησιμοποιούνται ως προαύλια για τα παιδιά του Δημοτικού οι ακάλυπτοι χώροι δίπλα στις αίθουσες 1ου και 2ου ορόφου, τα δε προνήπια-νήπια του υπάρχοντος τμήματος του 7ου Νηπιαγωγείου προαυλίζονται σε ένα στενό διάδρομο έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και τις τουαλέτες του ισογείου. Δεύτερον, ότι βρίσκεται στο κέντρο του Παγκρατίου και περιστοιχίζεται από πολύ πυκνή δόμηση! Άρα κάθε επιπλέον παρέμβαση κι αφαίρεση χώρων «πνίγει» ακόμα περισσότερο το κτίριο άρα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το κείμενο των συναδέλφων περιγράφει τις πάμπολλες χρήσεις της αίθουσας εκδηλώσεων, που, αν κατακερματιστεί, στην ουσία ακυρώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το 3ο Δημοτικό και για το 7ο Νηπιαγωγείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε:

– Να μη δεσμευτεί η αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Αθηνών και να αναζητηθεί χώρος κατάλληλος για τη στέγαση του 2ου τμήματος του 7ου Νηπιαγωγείου.

– Ταυτόχρονα απαιτούμε να εφαρμοστεί επιτέλους η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και στον Δήμο Αθήνας με τις αναγκαίες σύγχρονες κτηριακές υποδομές!

Τέλος, τονίζουμε ότι θέση του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» είναι ότι όλα τα Νηπιαγωγεία πρέπει να έχουν δικό τους αυτόνομο χώρο (αίθουσες, αυλή, βοηθητικούς χώρους κλπ), για να πραγματώνεται σωστά η πολύ σημαντική και ιδιαίτερη εκπαιδευτική διαδικασία που γίνεται στην Προσχολική Αγωγή. Άρα πρέπει επιτέλους να στεγαστεί το 7ο Νηπιαγωγείο σε δικό του κτίριο κι όχι να υποβαθμιστεί παραπέρα!

Υ.Γ.: Θυμίζουμε ότι από την ψήφιση του νόμου εφαρμογής της Δίχρονης αρχές του 2018 ως σήμερα έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια! Άρα υπήρχε χρόνος να χτιστούν όχι Νηπιαγωγεία αλλά και ουρανοξύστες, αλλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση! Την ίδια ώρα ξοδεύονται δις για να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού και όχι μόνο και στον Δήμο Αθήνας, αλλά για τα παιδιά μας ούτε ευρώ! Ντροπή!