Δεν υπάρχει κάτοικος του Διδυμοτείχου ούτε κάτοικος του Έβρου που να μην θέλει να βλέπει αυτή την ιστορική και ακριτική πόλη να αναπτύσσεται και να προοδεύει, αναφέρει Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Έβρου.

Η καταγγελία

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου καταγγέλλει τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και την άνευ προηγούμενου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου για την παραχώρηση του 3ου της πόλης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2022, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό η Νοσηλευτική Σχολή που υπάρχει ήδη στην πόλη (αν καταφέρουν να την κρατήσουν και δεν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη) και το υπό ίδρυση Τμήμα Ψυχολογίας.

Η παραχώρηση του σχολείου γίνεται για εφτά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το  3ο Δημοτικό Σχολείο καταργείται και οι μαθητές του θα μοιραστούν όπως λέει η απόφασή τους στα 4 υπόλοιπα σχολεία της πόλης αδιαφορώντας για το που μένουν οι μαθητές του σχολείου και που θα πρέπει πλέον να μετακινούνται, για τον σκοπό που υπήρχε το 3ο Δ.Σ., για τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους γονείς και άλλους φορείς τα τελευταία χρόνια, για τον εξοπλισμό που διαθέτει, για το μέλλον των εκπαιδευτικών που ανήκουν οργανικά στο σχολείο και τέλος για την δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία.

Δεν υπάρχει κάτοικος του Διδυμοτείχου ούτε κάτοικος του Έβρου που να μην θέλει να βλέπει αυτή την ιστορική και ακριτική πόλη να αναπτύσσεται και να προοδεύει. Άλλωστε οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους στον νομό μας κατάφεραν τα τελευταία χρόνια τον κεντρικό και βόρειο Έβρο να τον υποβαθμίσουν και να αναγκάσουν τους κατοίκους τους να μεταναστεύσουν είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό. Κάθε χρόνος που περνάει εξαφανίζουν στους κατοίκους τους το όνειρο να μείνουν στην πατρίδα τους και να δημιουργήσουν σε αυτή. Κατά συνέπεια μία τέτοια προοπτική δημιουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων δίνει μία πνοή ελπίδας για το Διδυμότειχο.

ΑΛΛΑ…

Εκεί που πάει να γίνει κάτι καλό και να το υποστηρίξουμε όλοι, ο Δήμαρχος μαζί με όλους σχεδόν του δημοτικούς συμβούλους (άρα μαζί και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διετέλεσαν πριν από αυτόν Δήμαρχοι της πόλης), αποδεικνύουν τις μεγάλες αδυναμίες που είχαν και έχουν για να διοικήσουν το Διδυμότειχο και τις πολιτικές ευθύνες που είχαν και έχουν όλα αυτά τα χρόνια για τον μαρασμό της πόλης. Γιατί μετά από τόσα χρόνια διοίκησής τους δεν κατάφεραν να βρουν ένα κτίριο ή ένα οικόπεδο για να προσφέρουν στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας.

Αλήθεια, τι κάνατε τόσα χρόνια, όταν σας κατηγορούσαν ότι το κτίριο της Νοσηλευτικής είναι ακατάλληλο;

Αλήθεια, για όλα τα οικόπεδα και τα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και άδειες ή μετά από τόσα χρόνια διοίκησης σας δεν έχετε τακτοποιήσει ούτε αυτές τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις;

Αλήθεια, πότε θα τακτοποιήσετε το πρόβλημα της ύδρευσης που έχετε στο Διδυμότειχο; Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ακόμα για να έχουν οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου το αυτονόητο; ΤΟ ΝΕΡΟ.

Οι πολιτικές σας ευθύνες είναι τεράστιες και πλέον χρεώνεστε την κατάργηση ενός Δημοτικού Σχολείου. Και πολύ πιθανόν (απ’ ότι μαθαίνουμε) να χρεωθείτε και την απώλεια της Νοσηλευτικής Σχολής. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδείξετε στην τοπική σας κοινωνία ότι μένετε πάλι με μία σχολή, αλλά ταυτόχρονα κλείνετε ένα σχολείο. Το πρόσημο όχι μόνο δεν θα είναι θετικό και για χειροκρότημα, αλλά αρνητικό και για παραίτηση.

Επειδή στη ζωή δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ικανοί για όλα και επειδή η πολιτική ευθιξία είναι προτέρημα, παραδεχτείτε όλοι εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν τα καταφέρατε για το Διδυμότειχο και παραιτηθείτε.

Παράλληλα καταγγέλλουμε και την στάση του Υπουργείου Παιδείας που απ’ ότι φαίνεται αποδέχεται αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συναινεί στην κατάργηση του 3ου Δ.Σ.. Κυρίες και κύριοι του Υπουργείου θα έπρεπε να ξέρετε ότι δεν είναι ανάπτυξη σε μια περιοχή να κλείνει ένα σχολείο γεμάτο μαθητές και στο οποίο έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια. Το πολιτικό κόστος που σας βαραίνει σε περίπτωση που εφαρμόσετε αυτή την απόφαση είναι τεράστιο.

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα που δίνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δ.Σ. για την διατήρηση του δημοτικού σχολείου και την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Διδυμοτείχου.

Καλούμε έστω και τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση του και να βρει μία άλλη λύση για το Τμήμα Ψυχολογίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα σταθούμε αρωγοί και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί, όπως είχαμε υποσχεθεί στον Δήμαρχο όταν τον συναντήσαμε, για να πιέσουμε την Κυβέρνηση να λειτουργήσει όχι μόνο ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα στο Διδυμότειχο, αλλά και περισσότερα. Με ομοψυχία και κοινό αγώνα μπορούμε κ. Δήμαρχε να πετύχουμε πολλά, αλλιώς πέρα από όλα τα άλλα θα χρεωθείτε και την καλλιέργεια του διχασμού στην κοινωνία του Διδυμοτείχου.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να μην υιοθετήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου και να μην υπογράψει την εφτάχρονη αναστολή (άρα κατάργηση) του 3ου Δ.Σ..

Καλούμε τους Βουλευτές του νομού Έβρου να τοποθετηθούν ανοιχτά και ξεκάθαρα στο ζήτημα αυτό γιατί οι πολιτικές τους ευθύνες σε περίπτωση που θα καταργηθεί το σχολείο θα είναι  τεράστιες. Δεν θα δεχτούμε διπλωματικές απαντήσεις. Το μόνο που δεχόμαστε είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη του Διδυμοτείχου. Διαφορετικά σε εγκληματικές πολιτικές, όπως είναι η κατάργηση του σχολείου θα μας βρουν απέναντί τους.

Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή την χώρα που θα χειροκροτούσε στο κλείσιμο ενός σχολείου γεμάτο παιδιά και σε άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Επιτέλους, εσείς που παίρνετε τις αποφάσεις για μας, πόσοι ακόμα κάτοικοι του κεντρικού και βόρειου Έβρου πρέπει να φύγουν για να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτόν τον τόπο που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα;

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ