«Εκπαιδεύοντας χριστιανούς πολίτες την ύστερη αρχαιότητα. Σοφιστές και μοναχοί στην Γάζα του έκτου αιώνα μ.Χ.»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/03/2019 - 13:15 | Author: Newsroom Ipaidia

«Εκπαιδεύοντας χριστιανούς πολίτες την ύστερη αρχαιότητα. Σοφιστές και μοναχοί στην Γάζα του έκτου αιώνα μ.Χ.» στη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα: «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»

«Εκπαιδεύοντας χριστιανούς πολίτες την ύστερη αρχαιότητα. Σοφιστές και μοναχοί στην Γάζα του έκτου αιώνα μ.Χ.» είναι ο τίτλος της ομιλίας του Jan R. Stenger, Καθηγητή κλασικών σπουδών και κατόχου της έδρας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Ο Καθηγητής Stenger θα αναφερθεί στη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας φέρνοντας ως παράδειγμα τη πόλη της Γάζας τον 6ο αιώνα μ.Χ., στην οποία πλήθος γραπτών μαρτυριών καταδεικνύουν ότι η θρησκευτική κατήχηση λάμβανε χώρα με διαφορετικές μεθόδους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τη διδασκαλία αναλάμβαναν τόσο μοναχοί, οι οποίοι συμβούλευαν και καθοδηγούσαν τους πιστούς σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα και θεολογικές διενέξεις, όσο και σοφιστές, κοσμικοί διδάσκαλοι των τοπικών σχολών ρητορικής, οι οποίοι πραγματεύονταν περιστασιακά θρησκευτικά ζητήματα στις συναθροίσεις των πολιτών. Θα εξηγήσει το πώς η περί θρησκείας εκπαίδευση εγκολπώθηκε εντός της γενικότερης πολιτικής κουλτούρας της πόλης και γιατί την ευθύνη της διάδοσής της δεν την είχαν αποκλειστικά ο κλήρος και οι περί θρησκείας ειδήμονες. Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Ο Jan R. Stenger διετέλεσε junior professor κλασικών σπουδών στο Freie Universität του Βερολίνου και επισκέπτης καθηγητής και συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σχετικά με τον πρώιμο Χριστιανισμό, έχει επιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους και τις εξής τρεις μονογραφίες: Poetische Argumentation: Die Funktion der Gnomik in den Epinikien des Bakchylides (2004), Hellenische Identität in der Spätantike: Pagane Autoren und ihr Unbehagen an der eigenen Zeit (2009) και Johannes Chrysostomos und die Christianisierung der Polis (2019). Είναι επιμελητής του επιστημονικού περιοδικού Philologus.

Οι διαλέξεις της Σειράς για την Ύστερη Αρχαιότητα διοργανώνονται από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ και πραγματοποιούνται στην Αίθουσα ΕΛΠΟΛ/ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (πρώην Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς, παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία) με ώρα έναρξης τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πολύτιμοι υποστηρικτές της σειράς είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών και ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Οι διαλέξεις μεταδίδονται και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2IogAt3

Loading...
  • europalso   ideascentral