Σήμερα ήρθε στο Ίδρυμα μας ο Υπουργός κ. Γαβρογλου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε μια προεκλογική φιέστα, αυτή των εγκαινίων του νέου «Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Από τις διθυραμβικές ομιλίες του, δεν άκουσε κανείς ότι το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος που σε κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης ξεπερνάει το 60% του προσωπικού τους, μένει στον αέρα. Αφήνοντας έτσι ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του ΤΕΙ με ελάχιστο προσωπικό.

Αλήθεια μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση του να δεσμευτούν ότι:

  • Στο νέο πανεπιστήμιο θα πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι του κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις; Ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς τους.
  • Αλήθεια μπορεί να δεσμευτεί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έκτακτο προσωπικό, ανεξάρτητα του είδους της σύμβασης;
  • Να δεσμευτεί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να στηριχτεί το νέο Πανεπιστήμιο σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή;
  • Να δεσμευτεί ότι στα υπό κατάργηση και συγχώνευση τμήματα δεν θα τη πληρώσουν οι φοιτητές τους και οι εργαζόμενοι τους, με νέα εμπόδια στις σπουδές τους για τους μεν και απολύσεις για τους δε;

Ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δεσμευτούν ή ακόμα περισσότερο αν κάτι ψελλίσουν αυτά θα είναι λόγια του αέρα. Γιατί όπως και οι ίδιοι το ομολογούν η μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο βήμα για την συγχώνευση των τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων της Κρήτης σε ένα. Δηλαδή εξυπηρετεί το στόχο της συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης άρα την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων και σχολών με αντίστοιχη συρρίκνωση του προσωπικού των ιδρυμάτων.

Άλλωστε αν όλα τα παραπάνω ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τότε θα φρόντιζε να τα ρυθμίσει στην νομοθετική της πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο. Όμως αυτά τα θέματα που αφορούν τις αγωνίες των ανθρώπων του ιδρύματος δεν είχαν θέσει στα κυβερνητικά κείμενα.

Το Έκτακτο Προσωπικό του Ιδρύματος διεκδικεί:

1)Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.

 

2) Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νόμο. Συμβάσεις ετήσιες χωρίς μείωση των μισθολογικών όρων από εξάμηνο σε εξάμηνο.

 

3)Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Άνοιγμα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού́ Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού(Ε.ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νέο πανεπιστήμιο και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις (αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.).