Ε.Ε.Χ. – Πρώτες εκτιμήσεις για τις ανακοινώσεις ΥΠΟΠΑΙΘ για το μεταβατικό εξεταστικό σύστημα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/04/2015 - 15:29 | Author: Newsroom Ipaidia

Δελτίο τύπου: Πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ για το μεταβατικό εξεταστικό σύστημα

Η Ε.Ε.Χ. μελέτησε με προσοχή τις εξαγγελίες του ΥΠΟΠΑΙΘ σχετικά με τις αλλαγές στο εξεταστικό για τη μεταβατική περίοδο 2015-2017, τόσο ως προς το σκεπτικό, όσο και ως προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη του.

Σε ότι αφορά στο σκεπτικό, η ΕΕΧ είναι απόλυτα σύμφωνη με τις θέσεις του Υπουργείου για την ανάγκη διεύρυνσης των επιλογών των μαθητών, για τη διάσωση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, καθώς και με τη βασική αρχή ότι οι μαθητές –υποψήφιοι δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται, επισημαίνει όμως ότι για μια ακόμη φορά δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων οι θεσμικοί συνομιλητές του, δηλαδή οι Επιστημονικές Ενώσεις.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο αρχικός σχεδιασμός των ομάδων προσανατολισμού φαίνεται σε γενικές γραμμές ορθολογικός και δίκαιος, αν και είναι θεμελιώδες για την ακριβή εκτίμηση να ανακοινωθούν άμεσα το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα τμήματα και οι σχολές κάθε ομάδας προσανατολισμού και οι συντελεστές βαρύτητας κατά τμήμα.

Η ΕΕΧ εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να βελτιωθούν, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να δηλώνονται οι σχολές Υγείας από υποψήφιους της Α και Γ ομάδας προσανατολισμού, οι οποίοι δεν έχουν καμία υποδομή σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία Κατεύθυνσης.

Παρόλα αυτά, η μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο σχετικά με το εξεταστικό, θεραπεύει παθογένειες και στρεβλώσεις ετών, που απέκλειαν βασικές επιστήμες από την εκπαίδευση δημιουργώντας «εύκολες» διόδους, όπως η Τεχνολογική ΙΙ. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεν θα ενδώσει σε συντεχνιακές πιέσεις, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Ε.Ε.Χ., παρά το γεγονός ότι η Χημεία για μία ακόμη φορά είναι η μόνη Επιστήμη που έχει απώλειες ωρών στο Λύκειο σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και ειδικές δυσκολίες στη διαχείριση της ύλης, διότι έχει απολέσει 2 ώρες Κατεύθυνσης στη Β Λυκείου, έχει τη θέληση να στηρίξει κάθε πρόταση που εξορθολογίζει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ταυτόχρονα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να συμβάλει με προτάσεις και λύσεις στη βελτίωση της.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. ΑΘ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΕΚ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Loading...


  • europalso   ideascentral