Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή να το πούμε κι αλλιώς «λαϊκισμός κι άγιος ο θεός» συνεχίζει να επικρατεί στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας…

Ο λόγος για τη διάρκεια σχολικού και διδακτικού έτους, που τόσο θόρυβο προκάλεσε κατά τα μέσα της σχολικής χρονιάς, σε μια καλοστημένη επιχείρηση του Αρβανιτόπουλου και των συν αυτώ για θίξουν εκπαιδευτικούς και δημόσια εκπαίδευση…

Έτσι διαβάζουμε ότι:

Ο Υπουργός Παιδείας απέστειλε προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης την παρακάτω απόφαση για τις αλλαγές στο νέο σχολικό και διδακτικό έτος. 1. Το σχολικό έτος 2014-15 για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2015. 2. Για το σχολικό έτος 2014-15, το διδακτικό έτος για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 30η Ιουνίου 2015. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δύναται να αξιοποιηθεί για επιμορφωτικά σεμινάρια. 3. Για το σχολικό έτος 2014-15 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 4. Για το σχολικό έτος 2013-2014, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Νηπιαγωγεία και η διδασκαλία των μαθημάτων στα Δημοτικά λήγουν στις 13 Ιουνίου 2014 ενώ για το σχολικό έτος 2014-15 θα λήξουν στις 15 Ιουνίου 2015. 5. Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015. 6. Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

Καλά όλα αυτά υπουργέ μου, αλλά η εκπαίδευση για να λειτουργήσει θέλει:

· Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά.

· Αναπληρωτές από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου.

· Βιβλία στην ώρα τους.

· Χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου

· Πραγματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια και όχι αυτό που γίνεται σήμερα με τα σεμινάρια των σχολικών συμβούλων που πάνε να καταλήξουν αγγαρεία για τους εκπαιδευτικούς.

· Λιγότεροι μαθητές ανά τάξη.

· Ειδικότητες στα σχολεία.

· Ολοήμερο όπως το οραματίστηκε ο κλάδος και όχι παιδοφυλακτήριο όπως το καταντήσατε.

· Οργανικές θέσεις και μόνιμους Εκπαιδευτικούς, Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό για τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα τμήματα ένταξης.

· Μισθούς αξιοπρέπειας για όλους τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς.

· Διοίκηση και επιστημονική καθοδήγηση στήριγμα των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και όχι διεκπεραιωτές των αποφάσεων της τρόικας.

· Αξιολόγηση ουσίας της σχολικής μονάδας και του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου και όχι αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Έτσι, για να μπορεί να πει «καλημέρα» το δημόσιο σχολείο τον προσεχή Σεπτέμβρη…

Τα υπόλοιπα είναι σελοφάν περιτυλίγματος ενός σάπιου συστήματος και μόνο…

(ΥΓ: Επειδή πολλά ακούω και περισσότερα διαβάζω για την ανάγκη να αλλάξει ο υπουργός παιδείας, θέλω να πω ότι το υπουργείο παιδείας έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής και όχι προσώπων… Από τη Διαμαντοπούλου πήγαμε στον Αρβανιτόπουλο κι από τον Αρβανιτόπουλο θα πάμε στον Κυριάκο ή στον Άδωνη, αν υπάρξουν αλλαγές… Να το ξέρετε… Αλλαγή πολιτικής είναι λοιπόν η μόνη λύση. Ή να το πω καλύτερα: Η πολιτική ανατροπή είναι η μόνη λύση…)

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ