Εξήντα νέα πρότυπα πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν στη χώρα ως το 2020, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας.
Όπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στη σημερινή δομή των 68 πρότυπων πειραματικών σχολείων της χώρας (4 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά, 18 γυμνάσια, 15 γενικά λύκεια και 4 μικτά σχολεία δημοτικού – γυμνασίου και λυκείου), προστίθενται 56 καινούργια (επιπλέον 2 νηπιαγωγεία, 15 δημοτικά, 10 γυμνάσια και 6 γενικά λύκεια), δηλαδή περίπου 30% περισσότερα σχολεία.
Όπως είπε ο υπουργός την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για την επιμήκυνση του σχολικού έτους, αλλά και την κατάργηση σχολικών αργιών. Επανέλαβε μάλιστα ότι οι όποιες αλλαγές στους αιώνιους φοιτητές αφορούν σε φοιτητές που μπήκαν στα πανεπιστήμια πριν το 2006, δηλαδή τους ανενεργούς φοιτητές.
Από τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες και τόνισε ότι ύστερα από 32 χρόνια που δεν έχει αξιολογηθεί κανένας είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή ασκείται τρομοκρατία από μερίδα συνδικαλιστικών οργάνων στην εκπαίδευση, ενώ η κομματοκρατία μόλυνε το εκπαιδευτικό σύστημα. Η αξιολόγηση δεν είναι μέθοδος ξεκαθαρίσματος κομματικών λογαριασμών και δεν σημαίνει απολύσεις, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
«Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είναι αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Γι’ αυτό το λόγο εφαρμόσαμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα – Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Και αυτή η προσπάθεια όχι μόνον δεν αποδυνάμωσε τη ζήτηση, όπως ορισμένοι υποστήριζαν, αλλά την αύξησε κατά 30% επιβεβαιώνοντας την επιλογή μας» συνέχισε.
Όπως υπογράμμισε, τον τελευταίο χρόνο «ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Πειραματικών Προτύπων Σχολείων, συστήσαμε 400 ομίλους αριστείας και δημιουργικότητας, και εφαρμόσαμε νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμους μεθόδους».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος εξήγγειλλε ακόμη την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με στόχο την αναβάθμισή της με την συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου του ΙΕΠ, του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή Σπουδών του υπουργείου Παιδείας και με ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.
«Σήμερα που τα Πρότυπα Πειραματικά είναι μια πραγματικότητα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Όχι με ευχολόγια αλλά με στόχους και δράσεις» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.
«Στην Ελλάδα του 2020 θα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με περισσότερους από 15 χιλιάδες μαθητές που θα έχουν την δυνατότητα να επιδιώκουν την αριστεία, συμβάλλοντας στην πατρίδα και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους ευημερία και ικανοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.