Φεύγουν «τρέχοντας» για το εξωτερικό μόλις πάρουν το πτυχίο τους – Tι τους διώχνει από τη χώρα;

Oι αριστούχοι έχουν μεγάλες προσδοκίες για το επιστημονικό και επαγγελματικό τους μέλλον αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να τους «καλύψει».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, οπως οι ίδιοι λένε, η πρώτη αιτία αποχώρησης από τη χώρα μας είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκοτεινό σκηνικό για τους άριστους νέους μας οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό και οι περισσότεροι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Ο νεαρός Τηλέμαχος Κουτουράτσα  από τα Χανιά της Κρήτης, αποφοίτησε πριν από λίγες μέρες, από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με βαθμό 9,85!, πρώτος, με την υψηλότερη βαθμολογία στο τμήμα του. Και όμως ήδη ετοίμασε τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ με σκοπό να λάβει την ειδικότητά του στη Χειρουργική και να επικεντρωθεί στον τομέα της έρευνας. Ο νεαρός γιατρός αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του, σημείωσε πως επιθυμία του είναι να δώσει εξετάσεις ιατρικής πιστοποίησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συνεχίσει εκεί με έρευνα και ειδικότητα. «Και αν μου το επιτρέψει η ζωή να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά μόνο στην Κρήτη! Στην Ελλάδα θέλω να επιστρέψω ως ειδικευμένος γιατρός» αλλά δεν έκρυψε και την αγωνία του για τη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας. «Τώρα που είμαι νέος πρέπει να δοκιμάσω 1000 πράγματα, ας πετύχουν τα 10». Για τον ίδιο, ισχυρό κίνητρο, παραμένει η αγάπη για την Ιατρική. «Αν δεν αγαπούσα αυτό που έκανα δεν θα τα κατάφερνα. Προκαλεί βέβαια αμηχανία η αβεβαιότητα του μέλλοντος γιατί έχω θέσει ίσως μεγάλες προσδοκίες απ’ τον εαυτό μου».

Γιατί φεύγουν τα «μεγάλα μυαλά» από την Ελλάδα

Κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν!

Η οικογένεια, το κλίμα ο τρόπος ζωής, η  αγάπη τους για τη χώρα και η δημιουργία οικογένειας κάποιους τους στρέφει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Δυστυχώς όμως ένα σημαντικό ποσοστό που συνεχίζει και αυξάνεται είναι το 42% το οποίο δε σκοπεύει να γυρίσει πίσω ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των 3 χρόνων. Γενικότερα λοιπόν οι πλειονότητα όσων φεύγουν στήνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό δημιουργώντας οικογένεια.

Επιπλέον εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, λαμβάνοντας μεγαλύτερους μισθούς και έχοντας περισσότερες μισθολογικές απαιτήσεις. Τα άτομα αυτά που επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Όπως υπογραμμίζουν οι μελετητές προκειμένου να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού περιμένουν περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηματικές απολαβές, καθώς και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον (π.χ. εργασιακές συνθήκες, σεβασμός προς τον υπάλληλο, ευέλικτο ωράριο), αλλά και καινοτομία και συνεχή εκπαίδευση.