Αποκλεισμός των αυτοεκδοτών από το «ΕΥΔΟΞΟΣ»

Ερώτημα για τη δυσμενή μεταχείριση του Υπουργείου Παιδείας έναντι των αυτοεκδοτών καθηγητών Πανεπιστημίου σε σύγκριση με τους εκδότες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αποκλεισμό τους, μετά το πέρας του εαρινού εξαμήνου 2016/2017, από το σύστημα διανομής και διαχείρισης των συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ», υπέβαλε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης στον Υπουργό Παιδείας.

Ο υπογράφων Βουλευτής σημειώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας θέτει τους συγγραφείς αυτοεκδότες στον κίνδυνο σημαντικών οικονομικών περιπετειών και ρωτά τον Υπουργό Παιδείας:

  • Για ποιο λόγο το Υπουργείο μεταχειρίζεται δυσμενώς τους αυτοεκδότες;
  • Διαβουλεύτηκε με αυτοεκδότες ή την ΠΟΣΔΕΠ, μέλη της οποίας είναι οι περισσότεροι συγγραφείς– αυτοεκδότες;
  • Προκύπτει οικονομικό όφελος για το Υπουργείο από τον αποκλεισμό των αυτοεκδοτών ή αντιθέτως;
  • Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την κατάργηση των αυτοεκδοτών;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Αποκλεισμός αυτοεκδοτών από το σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ»

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σημαντικός αριθμός καθηγητών Πανεπιστημίου που ασκούν συγγραφικές δραστηριότητες, τις ασκούν ως αυτοεκδότες- συγγραφείς. Έτσι, με δικά τους έξοδα συγγραφής, εκτύπωσης και διακίνησης των βιβλίων τους διαθέτουν τα συγγράμματά τους είτε μέσα από το σύστημα διανομής και διαχείρισης των συγγραμμάτων «Εύδοξος», οπότε και εισπράττουν την αντίστοιχη αποζημίωση από το Υπουργείο Παιδείας, είτε απευθείας στην αγορά. Θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλοί εκ των συγγραφέων, που επέλεξαν να γίνουν αυτοεκδότες, το έκαναν μετά την κακή εμπειρία που είχαν στη συνεργασία τους με ορισμένους εκδότες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια πολεμική της Κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό των αυτοεκδοτών, με αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων τους από τη δραστηριότητα αυτή, που φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Η πολεμική αυτή της Κυβέρνησης κορυφώθηκε με την πρόσφατη ΚΥΑ 125766/Ζ1, ΦΕΚ Β΄ 2433/5-8-2016, στο άρθρο 2 της οποίας αναφέρεται ότι η εγγραφή των καθηγητών που διαθέτουν οι ίδιοι τα βιβλία τους στον «ΕΥΔΟΞΟ», θα ισχύσει μέχρι και το εαρινό εξάμηνο 2016/2017.

Αυτό το μέτρο θίγει σημαντικά τους συγγραφείς αυτοεκδότες και τους θέτει στον κίνδυνο σημαντικών οικονομικών περιπετειών, αφού, μεταξύ των πολλών άλλων, μένουν με ένα απροσδιόριστο απόθεμα αδιάθετων αντιτύπων των συγγραμμάτων τους.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Για ποιο λόγο το Υπουργείο έχει αυτή τη δυσμενή μεταχείριση απέναντι στους αυτοεκδότες σε σύγκριση με τους εκδότες;

2) Διαβουλεύτηκε με αυτοεκδότες ή την ΠΟΣΔΕΠ, μέλη της οποίας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συγγραφέων – αυτοεκδοτών;

3) Προκύπτει οικονομικό όφελος για το Υπουργείο από τον αποκλεισμό των αυτοεκδοτών ή κινδυνεύει να συμβεί το αντίθετο;

4) Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την κατάργηση διάθεσης διδακτικών συγγραμμάτων από αυτοεκδότες καθηγητές στο σύστημα διανομής και διαχείρισης των συγγραμμάτων «Εύδοξος»;

Ο ερωτών Βουλευτής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ