22-01-15 Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Ανδρέα Λοβέρδου στο RealFMκαι στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελλατόλα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/01/2015 - 17:22 | Author: Newsroom Ipaidia

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Ανδρέα Λοβέρδου στο RealFMκαι στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελλατόλα

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στο RealFm απάντησε στα εξής ερωτήματα:

Για τη δήλωση του Απόστολου Κακλαμάνη που παραβρέθηκε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, για ενωτικό συνέδριο:

Εάν πάμε καλά στις εκλογές, κι εμείς έχουμε ένα ποσοστό από Βουλευτές, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να κάνουμε ένα συνέδριο που θα προσκαλέσουμε τους πάντες.

Μίλησα με τον κ. Κακλαμάνη προ 10 ημερών περίπου και αυτό του είπα, του είπα «στις 26 του μηνός να πάρετε πρωτοβουλίες κ. Πρόεδρε». Δεν ξέρω τώρα, αυτό που έκανε χτες νομίζω ότι είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση που είναι θετική και δεν αφορά φυσικά μόνο τους φίλους του κ. Παπανδρέου και τον ίδιον, αλλά αφορά φαντάζομαι και όλους εκείνους οι οποίοι είναι στη ΔΗΜΑΡ σήμερα. Αρκετά στελέχη μας, πρώην Βουλευτές, είναι εκεί και σ’ εκείνους που θα επαναπατρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ όπως πιστεύουμε, αφού αν οι σημερινοί συσχετισμοί παγιωθούν, νομίζω από τις 26 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο να χάνει έχει.

Για τη συνεργασία μετά τις εκλογές:

Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 εμείς προτείναμε οικουμενική κυβέρνηση όλων. Της ΔΗΜΑΡ τότε, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Και περιορίζομαι σ’ αυτούς γιατί με τη Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, αλλά επίσης και το ΚΚΕ θέτει τον εαυτό του εκτός ευρωπαϊκών δυνάμεων, συνεπώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μια τέτοια συνεργασία κι απ’ τις δυο πλευρές.

Άρα μιλάμε πάλι για 4 κόμματα, για τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα το δεχθεί αλλά εμείς θα την κάνουμε την πρόταση. Θα την κάνουμε αυτή την πρόταση γιατί μόνο αυτή η κυβερνητική λύση δίνει διέξοδο. Αν δε γίνει δεκτή, από κει και πέρα η δική μας ανοχή στη Βουλή, η εμπιστοσύνη στη Βουλή θα κριθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα πει για τη χώρα στα επόμενα βήματά του με τρόπο πολύ σαφή όμως, πολύ συγκεκριμένο και τελείως δημόσιο. Με κόμμα το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα προεκλογικά τι θέλει να κάνει, δεν αρκεί για να δώσει μια θετική μας στάση στη Βουλή. Χρειαζόμαστε την απόλυτη διευκρίνιση εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ, αν έχουν πρόθεση να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση ή να προσαρμοστούν, αν μας δώσουν την ασφάλεια ότι θα είμαστε στην πορεία που έχουμε προβλέψει και σε λίγο θα φύγουν από το μνημόνιο όπως είχαμε διευκρινίσει εμείς και η Νέα Δημοκρατία φυσικά.

Αν μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις η χώρα δε θα κινδυνεύσει με πτώχευση, δε θα κινδυνεύσει με έξοδο από το ευρώ. Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό να έχουμε κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο. Δε θα το αντέξει η χώρα αυτό.

Για το τι οδήγησε σε φθίνουσα πορεία το ΠΑΣΟΚ:

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι το πρώτο και για το ’12 και για τα μικρότερα ποσοστά. Η διάσπαση είναι το δεύτερο. Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών ήταν ικανοποιητικό γιατί προβλεπόταν κάτι πολύ χειρότερο.

Προεβλέπετο να χάσουμε τα 2/3 της δύναμής μας. Συνεπώς αισθανθήκαμε μια ικανοποίηση ότι αντέξαμε. Τώρα φτάσανε τα πράγματα, σε σχέση με τα ποσοστά μας, στη διάσπαση και έχουμε μπροστά μας βέβαια τρεις ακόμη ολόκληρες μέρες, τη συσπείρωση των τελευταίων ημερών στην οποία ελπίζουμε, ώστε οι απώλειες από τη διάσπαση να είναι λιγότερες.

Δεν έχουμε εγκαταλείψει το στόχο να είμαστε τρίτη δύναμη, δε θα παλεύουμε ως τελείως αδύναμοι ανάμεσα στις άλλες και πιστεύω ότι επειδή αποδείχθηκε ότι είναι ένα κόμμα από μέταλλο γιατί παραμένει ζωντανό παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχέση του με τον κόσμο, μπορεί την Κυριακή να είμαστε εκείνοι που θα έχουν τη δυνατότητα και να βοηθήσουν τη χώρα, γιατί οι στραβές είναι στην ημερήσια διάταξη, οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας.

Άλλο να καταγράφω κινδύνους κι άλλο να κινδυνολογώ. Η καταγραφή των κινδύνων είναι πολύ θετική ενέργεια γιατί προβληματίζει τους πολίτες. Θα μας χρειαστεί ο πολίτης ως ένα κόμμα ασφάλειας τις επόμενες μέρες και παράλληλα αν έχουμε αυτό το αξιοπρεπές ποσοστό που επιδιώκουμε θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να πάρουμε πρωτοβουλίες για τη συνένωση της Κεντροαριστεράς.

Αυτοί είναι οι στόχοι και του κόμματος και οι δικοί μου προσωπικά.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...


  • europalso   ideascentral