Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής γλώσσας, που «αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προνόμιο» επεσήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος βρίσκεται στα Χανιά για δύο διαλέξεις που θα δώσει το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο και το βράδυ της Πέμπτης στο καφέ «Κήπος».

Αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψής του στην κρητική πόλη, σημείωσε: «Έρχομαι με μια προσπάθεια και επιθυμία. Να ευαισθητοποιήσω τους συμπολίτες μου να ξεκινήσουμε μια κίνηση, όχι κίνημα, μια κίνηση πνευματική, στήριξης, ευαισθητοποίησης του κόσμου και κινητοποίησης για μια πιο προσεγμένη, ποιοτική χρήση της γλώσσας μας και αξιοποίηση αυτού του θησαυρού, του προνομίου, του κεφαλαίου που λέγεται ελληνική γλώσσα».

Πρόσθεσε: «Όταν μιλάμε για γλώσσα, δεν μιλάμε απλώς για λέξεις. Μιλάμε γι αυτό που έρχονται να εκφράσουν οι λέξεις, δηλαδή έννοιες, νοήματα. Μιλώντας για γλώσσα μιλάμε για τη σκέψη μας, για τον τρόπο, τη δύναμη και τη δυνατότητα της σκέψης μας. Καλλιεργώντας τη γλώσσα και δίνοντας μια ποιότητα στη γλώσσα καλλιεργούμε τη σκέψη μας, εξασφαλίζουμε μια ποιότητα στη σκέψη μας. Κι αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο για έναν άνθρωπο και για έναν λαό γενικά».

Εκτός από τις δύο διαλέξεις του, ο κ. Μπαμπινιώτης το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.