Ο γάμος συμβάλλει στην επιβίωση μετά από επέμβαση καρδιάς

ΥΓΕΙΑ 🕔30/10/2015 - 08:13 | Author: Newsroom Ipaidia

Κάλλιο να είναι κάποιος παντρεμένος πριν διαβεί το κατώφλι του χειρουργείου, για επέμβαση στην καρδιά. Αυτό ισχυρίζονται οι ερευνητές, καθώς, όπως διαπίστωσαν, οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση"JAMA Surgery" έδειξε ότι ο γάμος δίνει περισσότερες πιθανότητες στους ασθενείς να επιβιώσουν μετά από μια σοβαρή επέμβαση στηνκαρδιά. Από τους περίπου 1.500 ασθενείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, άνδρες κυρίως, οι διαζευγμένοι, όσοι ήταν σε διάσταση και οι χήροι είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να παρουσιάσουν εκ νέου κάποιο πρόβλημα υγείας τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Το συμπέρασμα αυτό, που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παρόμοιων μελετών, θα μπορούσε να εξηγηθεί λόγω της φροντίδας που παρέχει το έτερον ήμισυ του ασθενούς είτε στο σπίτι είτε όταν, για παράδειγμα, επιλέγει το νοσοκομείο, όπου θα μεταφέρει τον δικό του άνθρωπο, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι επιστήμονες θεωρούν, πάντως, ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες "για να καθοριστούν οι μηχανισμοί, που συνδέονται με τον γάμο και την εξέλιξη του ασθενούς μετά από μια χειρουργική επέμβαση".

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που προέρχονταν από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με αντικείμενο την υγεία και τη συνταξιοδότηση. Σε αυτήν τη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι άνω των 50 ετών από το 1998 και μετά. Από τους 1.576, που συμμετείχαν στο αρχικό στάδιο της μελέτης, έξι στους δέκα ήταν παντρεμένοι (65%), ένας στους δέκα (12%) ήταν διαζευγμένος ή σε διάσταση, δύο στους δέκα ήταν χήροι (21%) και 2% δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Όλοι τους επανεξετάζονταν κάθε δύο χρόνια μετά τη χειρουργικήεπέμβαση, στην οποία υποβλήθηκαν και ανέφεραν όχι μόνο την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και την οικογενειακή τους κατάσταση και τις φροντίδες που δέχονταν.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: