Το ξέρετε ότι πίνοντας νερό μπορείτε να βελτιώσετε τις πνευματικές σας επιδόσεις;
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience.

Σε εγκεφαλικά τεστ που έκαναν οι επιστήμονες από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν περίπου τρία ποτήρια νερό (775 ml) πριν από μια σειρά γνωστικών δοκιμασιών είχαν καλύτερες επιδόσεις ως προς τον χρόνο αντίδρασης, συγκριτικά με εκείνους που δεν ήπιαν νερό.

Πιο αναλυτικά, οι 34 ενήλικες έπρεπε να απέχουν από τροφή και υγρά μετά τις 21:00 μ.μ. και την επόμενη ημέρα να επισκεφθούν το εργαστηριακό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το εργαστήριο δύο φορές: στην πρώτη περίπτωση τους προσφέρθηκε μια μπάρα δημητριακών για πρωινό μαζί με νερό και στην άλλη, μια μπάρα δημητριακών χωρίς νερό.

Στο τεστ αντίδρασης έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί όσο αμέσως μόλις εμφανιζόταν ένα αντικείμενο στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο χρόνος αντίδρασης ήταν 14% πιο γρήγορος στην ομάδα του νερού.

Πάντως η κατανάλωση νερού δεν επηρέασε την επίδοση των συμμετεχόντων σε άλλα τεστ, όπως της ενθύμησης λέξεων.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αίσθηση της δίψας μπορεί να προκαλεί διάσπαση της προσοχής και άρα να εξασθενεί τον χρόνο αντίδρασης στα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα.

Βέβαια, η κατανάλωση νερού δεν είναι πανάκεια ως προς τη βελτίωση της γνωστικότητας. Σε ξεχωριστό τεστ που έγινε για την εκμάθηση κανόνων, οι διψασμένοι συμμετέχοντες είχαν περιέργως καλύτερες επιδόσεις.

Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να εξηγήσουν γιατί το νερό έχει θετικές επιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

«Ενδεχομένως σωματικές αντιδράσεις στην κατανάλωση ή μη νερού να επηρεάζουν τις επιδόσεις του ανθρώπου σε διάφορες προκλήσεις, σωματικές και πνευματικές», εξηγεί η ερευνήτρια Καρολάιν Εντμοντς.

Η δίψα πάντως μπορεί να συντελέσει σε καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή η ορμόνη βασοπρεσσίνη, που ενεργοποιεί την αντίδραση της δίψας έχει επίσης σχετιστεί με την προσοχή και την εγρήγορση.