Γιατί αισθανόμαστε βρώμικοι ενώ είμαστε πεντακάθαροι;

ΥΓΕΙΑ 🕔30/01/2015 - 19:21 | Author: Newsroom
Πόσες φορές έχουμε νιώσει πως είμαστε βρώμικοι ενώ πριν από μισή ώρα κάναμε μπάνιο;
Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό και νιώθουμε έτσι;

Σύμφωνα λοιπόν με τον ψυχολόγο Stanley Rachman "Βλέπουμε πολλά περιστατικά με ασθενείς που έχουν ψυχαναγκασμό με το πλύσιμο των χεριών τους.

Αυτό εμφανίζεται ως σύμπτωμα ψυχαναγκαστικής διαταραχής(OCD), ενώ διακατέχει επίσης άτομα που έχουν υποστεί σωματικά ή συναισθηματικά τραύματα».

Αυτή η φοβία για τη βρωμιά ή και τα μικρόβια είναι αυτή που οδηγεί τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή στο συνεχές πλύσιμο των χεριών τους. Ωστόσο, αυτός ο φόβος, μήπως μολυνθούν από κάποιο μικρόβιο, είναι φανταστικός, καθώς υπάρχει μόνο στο μυαλό αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα είδος «διανοητικής μόλυνσης», εξηγεί ο δρ. Rachman.

Αισθήματα όπως η επιζήμια κριτική και η ταπείνωση συγκαταλέγονται στις καταστάσεις που μπορούν να εγείρουν την ψευδή αντίληψη της «ψυχικής μόλυνσης» σε ασθενείς με ψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι ασθενείς βιώνουν το συναίσθημα της βρωμιάς από την άμεση επαφή με το πρόσωπο που τους έχει αδικήσει ή συμπεριφερθεί άσχημα, ή μέσα από εικόνες ή άλλους τρόπους που του υπενθυμίζουν το πρόσωπο που τους έθιξε.

Loading...


  • europalso   ideascentral