Περίπου ένα εκατ. Έλληνες που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς «γιορτάζουν» την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Εφέτος μάλιστα ο εορτασμός συμπίπτει με την «επέτειο» των 100 χρόνων από την απομόνωση της ορμόνης θυροξίνης, τη θεραπευτική ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές, με τις γυναίκες να πλήττονται έως και πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα.

Τα παραπάνω τόνισαν την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (25 Μαΐου) οι υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας και η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Αλεβιζάκη.

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, με την ευγενική υποστήριξη του Ακτινολογικού Τμήματος διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, με διανομή πληροφοριακού υλικού και κλινική εξέταση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, ώρες 10:00– 16:00.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ