Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/04/2015 - 22:41 | Author: Newsroom Ipaidia
Ανησυχία, φόβο και τρόμο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»)!
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

alt

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και φυσικά εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!
alt

Ο διακεκριμένος σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Τελειώνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη. Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE,το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών…

O Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μίλησε στο zougla.gr για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και για το ερευνητικό πρόγραμμα «SHARE» το οποίο ασχολείται με την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος είναι αξιόπιστα ενώ όσον αφορά στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι ένας από τους χώρους με την υψηλότερη σεισμικότητα της Ευρώπης, είναι σωστό και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς, κάτι που το γνωρίζουμε και το επισημαίνουμε διαρκώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χουλιάρας μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως το σενάριο των 9R που παρουσιάζει η «Le Monde» είναι ακραίο, καθώς γνωρίζουμε, όπως ανέφερε, ότι ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει συμβεί στον ελληνικό χώρο δεν ξεπερνά τα 8,2R σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

«Η Ελλάδα διατηρεί την υψηλότερη επικινδυνότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και εκεί πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
pestomou.info

Loading...


  • europalso   ideascentral