Την ώρα που οι μηχανές έχουν απαλλάξει τον άνθρωπο από τις εξοντωτικές χειρωνακτικές δουλειές, με κόστος φυσικά σε θέσεις εργασίας, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο…
στα χρόνια που διανύουμε.

Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι για το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί η απειλή από τα ρομπότ και άλλες μορφές τεχνολογίας του μέλλοντος. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή υπάρχει ήδη, άλλοι εκτιμούν όταν θα προκύψει στα τέλη αυτού του αιώνα, σύμφωνα με το CNN.

Η Ειμι Γουέμπ, ειδική ψηφιακών μέσω που έχει ιδρύσει την Webbmedia Group, προβλέπει όμως ότι τουλάχιστον 8 επαγγέλματα πολύ σύντομα θα φτάσουν στην εξάλειψη. Και όταν λέει «πολύ σύντομα», μιλά για τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Τα οκτώ επαγγέλματα που απειλούνται από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τα εξής:

1. Θέσεις εργασίας σε σταθμούς διοδίων και ταμίες
Η εξάπλωση των συσκευών που φοριούνται και του συστήματος πληρωμών από το κινητό θα κάνει τέτοιες δουλειές ουσιαστικά παρωχημένες. «Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει παντού ένας άνθρωπος», υποστηρίζει.

2. Διαφημιστές
Τα ισχυρά εργαλεία διαφήμισης του μέλλοντος μπορεί να επιτρέπουν στις μάρκες να περνούν τα μηνύματά τους στους πελάτες με απόλυτη ακρίβεια. Ηδη, όπως εξήγησε η Γουέμπ, γίνονται νέα πειράματα με τεχνολογίες που μελετούν την συμπεριφορά του καταναλωτή, για να διαπιστωθεί το είδος των διαφημίσεων που θα είναι πιο αποτελεσματικές. Αν αυτά τα «εργαλεία» αποδώσουν, θα οδηγήσουν σε μικρότερες ομάδες στις εταιρείες διαφήμισης και μάρκετινγκ.

3. Εξυπηρέτηση πελατών
Ηδη το Watson, ο υπερ-υπολογιστής της ΙΒΜ μπορεί μεταξύ άλλων να αντικαταστήσει τους πάντες που εργάζονται σε ένα τέτοιο τμήμα εταιρείας, σύμφωνα με την Γουέμπ.

4. Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο
Τα ρομπότ θα «κλέψουν» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από τους ανθρώπους, καθώς είναι πιο φτηνές λύσεις και δεν χρειάζονται… διαλείμματα.

5. Μεσάζοντες στα χρηματοοικονομικά
Το Blockchain, το πρόγραμμα υπολογιστή του Bitcoin
6. Δημοσιογράφοι
Το διαδίκτυο «έσβησε» αμέτρητες εφημερίδες και τώρα η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να «σκοτώσει» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Γουέμπ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα είναι αλγόριθμοι που θα επιτρέπουν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία να δημιουργούν αυτόματα θέματα και να τα τοποθετούν σε ιστοσελίδες, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση.

7. Δικηγόροι
Η Γουέμπ θεωρεί ότι αρκετοί θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιώσουν απλές εργασίες, όπως αιτήσεις για εμπορικά σήματα, διαθήκες ή ακόμη και διαζύγια.

8. Εργαζόμενοι στην τηλεφωνία
Πολλοί δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο, κάτι που αναμένεται να εξαπλωθεί με την πρόοδο της ψηφιακής επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν θέσεις όπως εκείνες για την έκδοση λογαριασμών ή χειριστών.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ