Απαντήσεις για τις καταστροφικές φωτιές που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και αλλού έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο τοποθετήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες για αραιές ρίψεις από τα εναέρια μέσα στην Εύβοια, τόνισε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως «η παραίτησή μου είναι πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού».

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε πως η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη σε όλα τα μέτωπα. Τόνισε πως στην Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι σε ύφεση και παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς.
Τι απαντά ο Χαρδαλιάς στις καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Απαντώντας στις καταγγελίες για τις ολιγωρίες στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα μέσα πετάνε ταυτόχρονα 74 μέσα. Δεν πετούν ταυτόχρονα. Τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα συνδράμουν στη διαδικασία. Επίσης έξι με επτά μέσα χρήζουν συντήρηση. Από αυτά τα 60, τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τοπικά. (…) Από τα υπόλοιπα 40, τα 20 πετάνε και τα 20 ανεφοδιάζονται σε κάθε έξοδο. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται σε σχέση ότι οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνου στην Εύβοια, που προέρχεται από το νησί, που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος περνάνε μέσα ελικόπτερο. Προχτές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια λόγω καπνού και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι».

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8/8. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε στη συνέχεια.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί. «Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα πήγαμε σε 74. Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια», επεσήμανε ο υφυπουργός.
«Από τις χειρότερες κλιματικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών»

Ο ίδιος τόνισε πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!».

Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ. «Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες», είπε.
«Σε τι αργήσαμε; Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους!»

Επιπρόσθετα σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός βοήθειας ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές, στις 21:30. «Είχαμε κάνει τηλεφωνικά μια πρώτη κρούση και μας απάντησαν πως ήταν λίγο δύσκολο να μας συνδράμουν με εναέρια μέσα. Σε τι αργήσαμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες πυρκαγιές και εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους! Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και λυπάμαι που κάποιοι επικαλούνται ζητήματα που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται»
Γιατί δεν δεχόταν ερωτήσεις

Ο υφυπουργός έδωσε απάντηση και στις κατηγορίες ότι δεν δεχόταν ερωτήσεις στις τελευταίες ενημερώσεις για τις φωτιές. «Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας», είπε.
Για τη φωτιά στην Εύβοια: «Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Ο υφυπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η παραίτησή μου είναι πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού, το μείζον είναι η προστασία της ζωής. Οι εκκενώσεις γίνονται για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ένα μοντέλο που παρακολουθούμε και μας λέει πότε είναι επικίνδυνη μια φωτιά. Το 112 είναι απόλυτη παρακαταθήκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαιρετικά πολλές εκκενώσεις που έγιναν κατά τις φωτιές.

«Δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που άσκησαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά που ζήτησαν την παραίτησή του, ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε: «Όλες οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω – πάνω. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ