Το 2017 κάνει ποδαρικό με 2,5 δισ. ευρώ φόρους … και έπεται συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/12/2016 - 07:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Ενώ έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα από το 2018 ή το 2019 με τις νέες υποχρεώσεις να υπολογίζονται στα 4,55 δισ. ευρώ λόγω της γνωστής κόντρας Βερολίνου - ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από την 1/1/2017 κάνουν «ποδαρικό» φόροι ύψους περίπου 2,5 δισ.

ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.

Μέσα στις επόμενες μέρες έρχονται ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο για να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από τα μέσα της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασιστεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που φτάνει στο 2% του ΑΕΠ στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, μεταξύ της Γερμανίας που επιμένει σε στόχο 3,5% του ΑΕΠ και του ΔΝΤ που δεν το βλέπει πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ.

Με το εφιάλτη των επικείμενων νέων μέτρων να γίνεται σιγά πραγματικότητα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα κύμα νέων φόρων - κυρίως έμμεσων - ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο της πρώτης αξιολόγησης το οποίο είχε προγραμματιστεί για το 2017. Ειδικότερα για τον επόμενο χρόνο έρχονται τρεις εντελώς νέοι «σύγχρονοι» φόροι:

- Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές) όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- Στον καφέ, όπου επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

- Στην σταθερή τηλεφωνία: Από την 1/6/2017 θα επιβληθεί τέλος ύψους 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Ο νέος χρόνος φέρνει επίσης αύξηση και σε όλους τους γνωστούς έμμεσους φόρους πλην του ΦΠΑ στα νησιά του Βρειοανατολικού Αιγαίου ο οποίος αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο από την 1.1.2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι.

Στα Τσιγάρα ο ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Στα υγρά καύσιμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξάνονται κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

Νέοι φόροι και για επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο του Ιουνίου και αφορά:

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100% για το φορολογικό έτος 2016 (δηλαδή τις δηλώσεις του 2017), από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. Οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

4. Φορολογία μερισμάτων. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

enikonomia

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: