Έρχεται τέλος στη φοροδιαφυγή – Ένα από τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ανάλογο με αυτόν των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αντίστοιχα θα πρέπει να καταβάλλουν και τα τέλη, όπως ο φόρος διαμονής και το τέλος παρεπιδημούντων.

Ειδικότερα, για να υποχρεωθεί κάποιος σε αυτές τις εισφορές, θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα καταλύματα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα οι εκπρόσωποι των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπογράψουν επικαιροποιημένο μνημόνια συνεργασίας με την ΑΑΔΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και άλλα μέτρα που αφορούν την αγορά των ακινήτων. Μεταξύ αυτών η υποχρεωτική ηλεκτρονική συναλλαγή σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες. Στόχος είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με «μαύρο χρήμα».

Τα μέτρα για τη στέγη και τους νέους

Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Καταβολή του Youth Pass, 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.
Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25 – 39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά