Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, .

Πιο συγκεκριμένα,  είπε για το το εξής: «Είμαι πάντα ανοικτός και υπομονετικός για να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όμως, μου είναι δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Δεν μπορείς να επιβιώσεις στο σύγχρονο πλαίσιο με μια ταυτότητα του 1962. Οι πολίτες είναι πιο προστατευμένοι με μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα πλαστογραφείται. Η έκδοση ταυτότητας είναι μια διοικητική πράξη, δεν χρειάζεται μια εκτενή διαβούλευση και θα προχωρήσει».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάποια μαζικότητα στο κίνημα των νέων ταυτοτήτων, βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Σε όσους σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα για να εκδώσουν τις παλιές ταυτότητες νομίζοντας ότι θα κρατήσουν μια δεκαετία, τους λέω ότι οι παλιές θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026. Δεν μπορούν να την κρατήσουν αργότερα, μόνο για συναισθηματικούς λόγους ίσως. Οι νέες ταυτότητες θα τεθούν σε κυκλοφορία και από το καλοκαίρι του 2026 θα είναι μονόδρομος να τις έχει κάποιος».

Πότε θα αρχίσει η έκδοση των νέων ταυτότητων

Οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού – εκτός εξαιρέσεων – και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Πώς θα γίνεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων – Πόσο θα κοστίζει

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, στα έξοδα εκτύπωσής του, στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να τη βγάλει στο Τμήμα Ασφαλείας.

Επισημαίνετα ότι για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας είναι αντίστοιχη των διαβατηρίων και έχει αυξημένο κόστος. Στην περίπτωση του νέου δελτίου ταυτότητας, το κόστος είναι το ελάχιστο δυνατό και υποπολλαπλάσιο εκείνου της έκδοσης διαβατηρίων, συμπεριλαμβάνοντας και τη φωτογραφία.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο αστυνομικό τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για την έκδοση νέας ταυτότητας

Η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας προβλέπει τη λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας στο gov.gr, μέσω της οποίας ο πολίτης θα καταθέτει τη σχετική αίτηση. Έτσι, λοιπόν, ο πολίτης θα υποβάλει την αίτησή του στη διαδικτυακή πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά SMS και e-mail. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.