Θετικά βλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη συζήτηση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία, κάλεσε μάλιστα, τη ΝΔ να καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών», είπε κατά την ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε στη σχετική απόπειρα της κυβέρνησης το 2016, στην οποία, όπως είπε, ανταποκρίθηκε μόνον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Πολιτικά συνηγορούμε σε μια τέτοια πρόταση και ενθαρρύνουμε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέτουν μια ρύθμιση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα θετικά και πάντα σε διάλογο με την Ένωση Τραπεζών.

Σε ότι αφορά στην κυβερνητική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θετικοί εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο Ηλίας Πλασκοβίτης από την ΤτΕ υποστήριξε ότι με την ρύθμιση δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για τις τράπεζες σημείωσε ωστόσο, ότι κατά την ΤτΕ θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση του εγγυητή σε κάθε δάνειο, τον έλεγχο βιωσιμότητας του οφειλέτη και στο ζήτημα της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς μπορεί να προκύψουν δικαστικές διαμάχες στο μέλλον.

Η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαγαλάκη ανέφερε πως τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στο νόμο σε απόλυτο αριθμό είναι 11 δις κι αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό είναι περίπου 150.000, ποσοστό γύρω στο 70%. Ανέφερε ακόμη, πως οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν έναν δανεισμό σημαντικά υπολειπόμενο των 200.000 ευρώ με το 75% να χρωστά μέχρι 150.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός χαρακτήρισε θετικό γεγονός την κατάθεση της τροπολογίας, σημείωσε ωστόσο, πως αποτελεί δραστική υποχώρηση σε σχέση με το νόμο Κατσέλη.