. Ωστόσο, οι Έλληνες μετεωρολόγοι κρατούν αποστάσεις από το δημοσίευμα του και παρόλο που σημειώνουν πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, συνιστούν ψυχραιμία.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για το δεύτερο μισό του Αυγούστου και ότι θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.

Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις για ένα τόσο μακρινό που παρουσιάζει συνεχώς αλλαγές και για μία τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως η Μεσόγειος, είναι το λιγότερο παρακινδυνευμένη.

Τι λένε οι Έλληνες μετεωρολόγοι για το δημοσίευμα του Βloomberg

Την δυσμενή πρόβλεψη για τον καύσωνα δεν συμμερίζεται και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο «καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου. Ειδικότερα όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του, μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν κάτι τέτοιο. Σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας , κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε.
Κολυδάς: «Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς που σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει πως «δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης», ενώ σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η Samantha Burgess παρουσιάζει χάρτες από τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου, σημειώνοντας πως ένα νέο ισχυρό κύμα καύσωνα δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε ο επικεφαλής της ΕΜΥ.

Αρναούτογλου: «Δεν χρειάζεται πανικός»

Παρόμοια στάση κρατάει και ο γνωστός προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου που σε ανάρτησή του στο Facebook, τονίζει ότι δεν χρειάζεται πανικός «καθώς μια τέτοια πρόγνωση
έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων».

Όπως εξηγεί «το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50%».
Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας?
Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση
– έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

– το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

Καλλιάνος: «Τουλάχιστον παρακινδυνευμένη ως πρόγνωση»

«Αν θες να κάνω κι ένα πολύ γρήγορο σχόλιο για το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή αποτελέσματα για ένα φαινόμενο όπως ο καιρός, ο οποίος παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα μετά τις 9-10 ημέρες. Άρα, λοιπόν το να έρθει ένας μετεωρολόγος, όποιος κι αν είναι αυτός, όσο καλός κι αν είναι και να πει ότι από τις 15 Αυγούστου είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη ως πρόγνωση», δήλωσε σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.