Η μάχη κατά της πανδημίας και των συνεπειών της συνεχίζεται με την Ευρώπη ενωμένη και πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από τον περσινό Σεπτέμβριo.

Η έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης”, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Γιαννακίδη, στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο “ ECONOMY 2.0” και φόντο την 85η Δ.Ε.Θ. Προσθέτει δε πως “ η χώρα έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις” και ότι “ η απήχηση του εθνικού brand ως χώρας ευρωπαϊκής, ασφαλούς, φιλόξενης και φυσικά πανέμορφης μας δίνει διακριτό στίγμα ελκυστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Με την ματιά του έμπειρου Ευρωπαίου πολιτικού, βλέπει με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον της χώρας και παράλληλα επισημαίνει τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την ανάγκη, η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται ώστε να να μην προσθέσει στο “ σεντούκι” της άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει:

“ Η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης συνιστά μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και χωρίς αστοχίες. Για τις επόμενες γενιές”. (…) “ Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι η σκυτάλη στον αγώνα δρόμου με κατάληξη τη νέα ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα”. Εκτιμά πως Η μελλοντική ευρωπαϊκή Ελλάδα θα είναι πράσινη, ψηφιακή, εξωστρεφής αλλά και με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται την συνοχή και την ανθεκτικότητα στις κάθε είδους μελλοντικές προκλήσεις και απειλές”.

Κάνοντας αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία “ πόσο την αγαπά” λέει πως; “ Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη η ανάδειξής της σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας” και το ότι “ επεκτείνεται σε κόμβο ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.
Σχετικά με την μάχη κατά της Covid-19 επισημαίνει πως:

“ Η μάχη κατά της πανδημίας και των συνεπειών της συνεχίζεται με την Ευρώπη ενωμένη και πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από τον περσινό Σεπτέμβριο” και ότι “ Αυτό που προέχει τώρα είναι ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για να προστατευθούν οι ίδιοι και να διαφυλάξουν τους δικούς τους από τον ιό”.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ.Σχοινά στον Μπάμπη Γιαννακίδη.

Ερ.: κ.Σχοινά, τα λίγα τελευταία χρόνια η χώρα μας φαίνεται να αποκατέστησε το όνομά της στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και διεθνώς. Από κακό, ανοικοκύρευτο, ατίθασο και δεν ξέρω τί άλλο, παιδί, φαίνεται πως έγινε ένα καλός και συνεργάσιμος εταίρος φέρνοντας μάλιστα αποτελέσματα που αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα προς μίμηση από άλλες χώρες. Τέτοια παραδείγματα είχαμε (και) από το μέτωπο της οικονομίας και πρόσφατα, από το μέτωπο της πανδημίας. Εσείς που ζείτε στην καρδιά της Ευρώπης και συνδιαλέγεστε και συναναστρέφεστε με ανθρώπους που εκφράζουν την κοινή γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπετε να ισχύει κάτι τέτοιο, ή είναι μια εικόνα που μόνοι μας τη φτιάχνουμε και τη συντηρούμε για να τροφοδοτούμε την αυταρέσκειά μας ως χώρα και ως λαός;

Απ.: Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για μια εθνική κατάκτηση που άλλαξε τη μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε αυτή την πορεία, που θα συμφωνήσω μαζί σας, δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα το συμπέρασμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: Πετύχαμε τη μετάβαση της χώρας από την περιορισμένη βαλκανική οπτική προς το δυναμικό ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

Με συγκεκριμένες εθνικές επιτυχίες: Η Ελλάδα συμμετέχει στη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Έχει το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής ισχύος στο διεθνές εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προστασία των δεδομένων, στα καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους.

Ερ.: Επιμένοντας λίγο στο θέμα αυτό θέλω να μας περιγράψετε το πως αντιμετωπίζουν οι λοιποί Ευρωπαίοι τη μετεξέλιξη της Ελλάδας; Υπάρχει θαυμασμός, αναγνώριση, αλληλεγγύη, φθόνος, καχυποψία; …

Απ.: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια παρατήρηση. Στις πάνω από τρεις δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινοτικά θέματα το ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται από πολλούς συμπολίτες μας είναι «τι λένε οι Ευρωπαίοι για εμάς;». Δεν μου αρέσει όπως τίθεται το ερώτημα γιατί δίνει την εντύπωση ότι είμαστε έξω από αυτό το απόλυτα επιτυχημένο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η απάντηση είναι απλή και σαφής: “ H Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Ευρώπη”. Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Οι εταίροι μας εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι έπειτα από 40 χρόνια ένταξης στις ευρωπαϊκές δομές, η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης. Αναγνωρίζεται ακόμη ότι η κοινωνία που γαλβανίστηκε στην πυρά της οικονομικής κρίσης αντιδρά στις τωρινές εξαιρετικές συνθήκες με ψυχραιμία, συνοχή, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Στις ελληνικές κατακτήσεις χαιρετίζεται επίσης ότι η χώρα μας έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως έδειξε πρόσφατα η μετατροπή της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα

πιστοποιητικά εμβολιασμών από πρόταση σε αποφάσεις, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.
Έχει παγιωθεί πλέον η άποψη ότι η θέση μας στον κόσμο αναβαθμίστηκε θεαματικά. Ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, μοχλεύσαμε τις εθνικές επιδιώξεις και τις καταστήσαμε ευρωπαϊκές. Τα σύνορά μας είναι πια τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αβέβαιοι και συχνά επιθετικοί γείτονες γνωρίζουν τώρα την πολλαπλασιαστική ισχύ των επιχειρημάτων μας από την ευρωπαϊκή αντήχηση. Η απήχηση του εθνικού brand ως χώρας ευρωπαϊκής, ασφαλούς, φιλόξενης και φυσικά πανέμορφης μας δίνει διακριτό στίγμα ελκυστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερ.: Στον δρόμο των αλλαγών που είχαν νωρίτερα δρομολογηθεί αλλά κι αυτών που “ επέβαλε” η πανδημία, πού πιστεύετε ότι πρέπει να πέσει το βάρος του επιδιωκόμενου restart της ελληνικής οικονομίας;

Απ.: Ραχοκοκαλιά όχι της επανεκκίνησης – αλλά της επιτάχυνσης της ελληνικής οικονομίας – είναι  το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο να σας υπενθυμίσω, έχει ελληνική σφραγίδα, γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες, ανήκει στους Έλληνες και θα διασφαλίσει την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος.

Οι γενναίες χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται σε μεγάλα έργα και μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μια πράσινη Ελλάδα που θα αφήνει  σταδιακά πίσω της τον λιγνίτη, την άσφαλτο και το τσιμέντο.

Η μετάβαση στην Ελλάδα του αύριο θα διασφαλιστεί με ένα κράτος δίκαιο, χωρίς ενδιάμεσους και πάτρωνες, πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών για όλους.

Και με μια κοινωνία συνοχής, ισότητας και δικαιοσύνης με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη δημιουργία των δεξιοτήτων του μέλλοντος, τη δυναμική έρευνα και τις ακαδημαϊκές υποδομές, και φυσικά την ουσιαστική βελτίωση του συστήματος υγείας που ναι μεν άντεξε στην πανδημία, αλλά χρειάζεται ενίσχυση.

Προβλέπεται ακόμη  αισθητή τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ζώσας οικονομίας, χωρίς να υπολογίζεται ο πολλαπλασιαστικός θετικός αντίκτυπος που θα προκύψει από την ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών πόρων ως ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Το φιλόδοξο αυτό εθνικό σχέδιο δεν είναι απλά άλλο ένα ΕΣΠΑ. Είναι ένα νέο λογισμικό για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση της χώρας μας.
Είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης από το Σχέδιο Μάρσαλ, με διπλασιασμό των δημόσιων επενδύσεων σε ετήσια βάση.

Ερ.: Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα από αυτό κονδύλια, πώς -κατά τη γνώμη σας- μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να μην συμπεριληφθούν στον μακρύ -δυστυχώς- κατάλογο των χαμένων ευκαιριών της χώρα μας;

Απ.: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι η σκυτάλη στον αγώνα δρόμου με κατάληξη τη νέα ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα αυτό, που ήταν από τα πρώτα που κατατέθηκαν και από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναμορφώσει την χώρα μας για δεκαετίες.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες από το ιστορικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πόροι 30,5 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, με τα πρώτα 4 δις. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευθεί χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 46 δις. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας την περίοδο 2021-2027.

Η έμπρακτη αυτή αλληλεγγύη της Ευρώπης συνιστά μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και χωρίς αστοχίες. Για τις επόμενες γενιές.

Η μελλοντική ευρωπαϊκή Ελλάδα θα είναι πράσινη, ψηφιακή, εξωστρεφής αλλά και με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται την συνοχή και την ανθεκτικότητα στις κάθε είδους μελλοντικές προκλήσεις και απειλές.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ