Όσα ανέφερε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κωστας Ζαχαριάδης

Συγκεκριμένα  ο ίδιος τονίζει ότι «Η κυβέρνηση στήνει ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας» αναφορικά με τον .

Για ανύπαρκτη στρατηγική αξιοκρατικής στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης και μετατροπή των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ σε προεκλογικό εμπόριο ελπίδας κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Εσωτερικών Κωστας Ζαχαριάδης σχετικά με τον γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα.

«Καθώς φαίνεται, εξελίσσεται σε μια πρωτοφανή απόπειρα εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στήνει ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας εκμεταλλευόμενη την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωστας Ζαχαριάδης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του Κώστα Ζαχαριάδη έχει ως εξής:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Ανύπαρκτη στρατηγική αξιοκρατικής στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης και μετατροπή των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ σε προεκλογικό εμπόριο ελπίδας»

Ο πολυδιαφημισμένος από την κυβέρνηση γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα εξελίσσεται σε μια πρωτοφανή απόπειρα εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στήνει ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας εκμεταλλευόμενη την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Ειδικότερα , από την με αριθ. 2Γ/2022 Πρόσκληση – Προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Δεν πρόκειται για προκήρυξη διορισμού σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά για πρόσκληση κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα προτεραιότητας. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση καλεί τους υποψηφίους να μπουν σε μια κοπιαστική και αγχωτική διαδικασία προετοιμασίας και μελέτης και να συμμετάσχουν σε ένα δύσκολο διαγωνισμό χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πόσοι και πότε θα διοριστούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα τη δημιουργία «στρατιάς χιλιάδων «ομήρων» διοριστέων οι οποίοι θα έχουν πιάσει τη βάση του διαγωνισμού και θα διεκδικούν (δικαίως) τον διορισμό τους από την επόμενη μέρα.

• Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους ανεξαρτήτως πτυχίου/κλάδου/ειδικότητας. Με δεδομένο ότι τα θέματα είναι κυρίως διοικητικού, νομικού ή οικονομικού περιεχομένου είναι προφανές ότι δημιουργούνται υποψήφιοι πολλών ταχυτήτων.

• Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Βορίδης, με κάθε ευκαιρία διατρανώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διοριστεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθ΄ όλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είχε αναδείξει ότι ιδίως στις πιο «τεχνικές» ειδικότητες πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην αποδεδειγμένη εμπειρία των υποψηφίων.

• Μετά βεβαιότητας θα αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα φροντιστηρίων που θα εξουθενώσει οικονομικά τους υποψηφίους.
Επειδή, η κυβέρνηση αναγκάζει το ΑΣΕΠ να διεξάγει έναν διαγωνισμό, που εμπεριέχει εμφανείς αδικίες για τους υποψηφίους και δεν διασφαλίζει την επιλογή των καταλληλότερων για κάθε θέση.
Επειδή, δεν πρόκειται για διαγωνισμό προσλήψεων, αλλά για προεκλογικό εμπόριο ελπίδας χωρίς καμία διαβεβαίωση για την πρόσληψη των ανθρώπων,
Επειδή, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν ισότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται στον παρόντα διαγωνισμό,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα μεριμνήσει για τον ελάχιστο αριθμό προλήψεων, άμεσα, που θα υλοποιηθούν από τους επιτυχόντες του Διαγωνισμού; Θα μεριμνήσει για την διαφοροποίηση των τμημάτων των θεμάτων ανά κλάδο/ειδικότητα, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων και να έχει πραγματικό αντίκρισμα η ρήση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»;
2. Έχει μεριμνήσει για τον προγραμματισμό των προσλήψεων βάσει χρονοδιαγράμματος; Έχει γίνει στοιχειώδης ανίχνευση των πραγματικών αναγκών της Διοίκησης;
Ο ερωτών βουλευτής

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος».