Ξεκινούν από σήμερα να καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ οι πρώτες 10.000 «», οι οποίες εκδίδονται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης είναι μία νέα διαδικασία απονομής που δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να λάβει τη σύνταξή του άμεσα προσκομίζοντας ο ίδιος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και λαμβάνοντας υπόψη τον ασφαλιστικό βίο που είναι ψηφιοποιημένος στον . Τα έγγραφα ελέγχονται εκ των υστέρων σε διάστημα έως και 10 ετών προκειμένου να καταβληθεί άμεσα η σύνταξη και τα αναδρομικά στον ασφαλισμένο που βρίσκεται σε πολύμηνη αναμονή.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου 2022. Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 57.000 κύριες, ληξιπρόθεσμες,συντάξεις και από αυτές εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο οι 28.000, εκ των οποίων οι πρώτες πληρωμές ξεκινούν από σήμερα.

Πάντως, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι με αυτή τη διαδικασία, δηλαδή των συντάξεων εμπιστοσύνης, υπάρχει σαφής κίνδυνος στις περιπτώσεις που έχουν χορηγηθεί χρήματα που δεν δικαιούται ο ασφαλισμένος αυτά να αναζητηθούν πίσω και εντόκως να παρακρατούνται από οποιαδήποτε μελλοντική παροχή θα έχει ο ασφαλισμένος.

Ακόμη, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες αναμένουν αίτηση όχι από τον φορέα που έχει υποβληθεί η αίτηση αλλά από φορέα που θα έπρεπε να μεταβιβαστεί ο φάκελος μετά την απόρριψή του με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Παράλληλα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αναγνώριση των αιτήσεων πλασματικών χρόνων, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι αιτήσεις που έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Αμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών για να προχωρήσει και η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Τέλος, χρόνοι που μέχρι σήμερα απαιτείται αλληλογραφία μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για τη βεβαίωσή τους, όπως οι περιπτώσεις που έχουν στον δημόσιο χρόνο ασφάλισης και έχουν και στο ΙΚΑ με σύμβαση με το Δημόσιο,θα αναγνωρίζονται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται διαδικασία αλληλογραφίας για να μην καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης.