Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα ο νέος μηχανισμός στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων με τον κωδικό «Συν-Εργασία». Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς παρ’ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που χτύπησε και την χώρα μας είναι τόσο μεγάλες, που καθιστούν αμφίβολη τη μαζική συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβαρυνθούν με περίπου 12% επί του συνολικού εργοδοτικού κόστους, αφού για μισή εργασία θα πληρώνουν μεν μισό μισθό, όμως θα πρέπει να καταβάλλουν κι ένα σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Μάλιστα, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα σε βελτιωτικές κινήσεις, θεσμοθετώντας για το πρώτο κρίσιμο διάστημα έως τις 31 Ιουλίου, και την επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, μειώνοντας την επιβάρυνση από περίπου 16%, κοντά στο 12%.

Ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» θα παραμείνει ενεργός έως 15 Οκτωβρίου. Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μηνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται. Επίσης, θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη θα καταβάλλει ο εργοδότης. Μάλιστα, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του μισθού που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος. Στον αντίποδα, μειωμένα, με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές και όχι τις αρχικά προβλεπόμενες, θα υπολογίζονται το επίδομα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων.

Από σήμερα, εργοδότες που επιθυμούν να θέσουν μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενών τους υπό τη λειτουργία του μηχανισμού, θα πρέπει να υποβάλλουν δύο αιτήσεις. Αρχικά στην ΑΑΔΕ και στη συνέχεια στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Εφόσον εγκριθούν, και τρέξει το πρόγραμμα, το δημόσιο θα καταβάλλει εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του, την οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους, απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών. Δεν απαιτείται αίτηση / δήλωση του εργαζόμενου, ενώ ο εργοδότης θα δηλώνει το IBAN του λογαριασμού μισθοδοσίας του, ώστε να καταβάλλει εκεί το κράτος το ποσό που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση.

Με την συμβολή της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven το Euro2day.gr παρουσιάζει παραδείγματα που δείχνουν πως θα λειτουργήσει από Δευτέρα το νέος μηχανισμός.

Έτσι, έστω εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, που καλείται από 15 Ιουνίου να εργαστεί κατά 50% λιγότερο. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «κοστίζει» στον εργοδότη του 1.242,30 ευρώ. Βέβαια, πριν από την ένταξή του στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» λάμβανε στην τσέπη του 830,08 ευρώ (μετά από φόρους και εισφορά αλληλεγγύης). Μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα, θα λάβει καθαρά 671,9 ευρώ, ήτοι 83,08% του αρχικώς καταβαλλόμενου ποσού. Θα παρέχει βέβαια εργασία τις μισές ώρες της εβδομάδας ή τις μισές εβδομάδες το μήνα. Το κράτος, θα πληρώσει για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο 254,01 ευρώ ως το 60% του χαμένου μισθού, αλλά και επιπλέον 72,99 ευρώ για το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο διάστημα που ο εργαζόμενος δεν δούλευε. Όσο για τον εργοδότη, αυτός θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 746,96 ευρώ, με τη διαφορά στο εργοδοτικό κόστος να είναι της τάξης του 39,92%. Προσοχή όμως. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες δεν πρόκειται για κέρδος της επιχείρησης, αφού οι εργαζόμενοι θα παρέχουν μειωμένη εργασία.

Αν ο εργαζόμενος λαμβάνει 650 ευρώ μεικτά, ήτοι τον κατώτατο μισθό, και τεθεί στο πρόγραμμα με μειωμένη εργασία κατά 50%, δεν θα χάσει κάτι από το εισόδημά του. Στο χέρι θα λάβει 550,36 ευρώ καθαρά. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, την πλήρη απασχόληση «κόστιζε» μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, 808,15 ευρώ το μήνα. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 485,52 ευρώ, με τη διαφορά σε σχέση με το τι θα του κόστιζε ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση να ανέρχεται σε 322,62 ευρώ (39,92%). Το κράτος θα καταβάλλει 275,17 ευρώ για την κάλυψη του μισθού που χάνεται στο σύνολό του, καθώς ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, συν 47 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα που δεν παρέχεται εργασία.

Εάν ο μισθωτός λαμβάνει πριν την ένταξή του στο πρόγραμμα 800 ευρώ μισθό μεικτά (671,90 ευρώ καθαρά) με συνολικό κόστος εργασίας (μισθός συν εισφορές εργοδότη) 994,64 ευρώ το μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 18,08%, στα 550,35 ευρώ καθαρά. Το κράτος θα καταβάλλει 211,67 ευρώ για τον «χαμένο» μισθό και 58,39 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο εργοδότης θα πληρώσει συνολικά 597,57 ευρώ, μειωμένο κατά 397,07 ευρώ σε σχέση με το τι πλήρωνε όταν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος εργαζόταν στο 100% του ωραρίου του.

Τέλος, μισθωτός με μισθό για πλήρες ωράριο της τάξης των 2.500 ευρώ μεικτά που αντιστοιχούν σε 3.108,25 ευρώ κόστος εργασίας και 2.116,75 ευρώ καθαρό ποσό, στην τσέπη του εργαζόμενου, μετά την ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝ-Εργασία για μειωμένο ωράριο κατά 50%, θα λάβει στην τσέπη 1.410,78 ευρώ (83,68% του αρχικού μισθού). Το κράτος θα καταβάλλει 635,03 ευρώ για την επιδότηση εργασίας κατά 60% και 182,48 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές. Όσο για τον εργοδότη, αυτός θα καταβάλλει στο τέλος του μήνα για μισθό και εισφορές ποσό της τάξης των 1.867,40 ευρώ, μειωμένο κατά 1.240,85 ευρώ σε σχέση με το αρχικό κόστος των 3.108,25 ευρώ. Βέβαια, η εργασία που θα παρέχει ο εργαζόμενος θα είναι μειωμένη κατά 50%.