: Οι χώρες της Ευρώπης οδηγούνται σε συμφωνία για την λήξη του, με πιο πιθανή ημερομηνία αυτή που προβλέπει την λήξη στους 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού .

Πότε θα λήγει

Παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις από διάφορες χώρες που προτείνουν άλλα χρονικά διαστήματα, θεωρείται πιθανό όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ΕΘΝΟΣ, να «κλειδώσει» στους 9 μήνες.

Να υπενθυμιστεί ότι οι προτάσεις που είχαν συζητηθεί ήταν να λήγει είτε στους 12 μήνες το, είτε στους 9 είτε ακόμη και στους 6 με 7 μήνες.

Πάντως η ελληνική πλευρά όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα επέλεγε τους 7 μήνες καθώς το διάστημα των 9 μηνών θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση μεγάλο για επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής.

Ωστόσο φαίνεται ότι η μετάλλαξη που είναι μεν μεταδοτική αλλά όχι τόσο επικίνδυνη όπως η Μετάλλαξη Δέλτα, κάνει τους Ευρωπαίους να δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Από την άλλη όμως φαίνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις εθνικές τους αποφάσεις, αλλά σε επίπεδο Ευρώπης και ταξιδίων ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έγκυρο μέχρι και τους 9 μήνες. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις συζητήσεις που είναι μέχρι στιγμής σε εξέλιξη. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στην περίπτωση πάντως που οι αρμόδιοι της Ε.Ε. αποφασίσουν τους 9 μήνες, η χώρα μας προσανατολίζεται να διαφοροποιηθεί σε έναν βαθμό, ορίζοντας τη λήξη του πιστοποιητικού στους 6 με 7 μήνες, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Κάτι που άλλωστε ισχύει και για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση.

Προθεσμία μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Πάντως η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει χαράξει τον δικό της δρόμο στο θέμα του και της τρίτης δόσης.

Ήδη είναι σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής τρίτης δόσης για όσους είναι άνω των 60 ετών και έχουν κλείσει 7 μήνες από τις αρχικές δόσεις.

Ειδικότερα, προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον . Διαφορετικά με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης εάν έχουν περάσει 7 μήνες, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.

Σε ότι αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης, στη χώρα μας λήγει πλέον στους 3 μήνες, ενώ έχει δοθεί οδηγία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η τρίτη δόση (αναμνηστική) να γίνεται στους 3 μήνες και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική να γίνει στους 2 μήνες.