Παρέμβαση Τζακ Λιου: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/10/2016 - 20:15 | Author: Newsroom Ipaidia

Μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου έστειλε μηνύματα προς την ελληνική πλευρά, αλλά και τους εταίρους για την αδήριτη ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ομιλία του με θέμα «κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ατζέντα των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας» τέθηκε ερώτηση στον Τζάκ Λιου σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο να απαντά ότι «Ασχολούμαστε πάρα πολύ σε βάθος με το ελληνικό χρέος και θέματα που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και το χρέος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ευτυχώς δεν είμαστε σε κατάσταση άμεσης κρίσης και θέτεις αυτή την ερώτηση σε μια στιγμή που κανείς σκέπτεται τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας: «Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και στη συνέχεια θα έπρεπε να έλθουν μαζί τα διάφορα μέρη όπου θα ετίθετο το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντοτε θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους». Και συνέχισε λέγοντας ότι «Όσο το αναβάλει κανείς τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος. Όταν μιλάμε για χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ πρέπει να ενθυμούμαστε ότι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ μεγαλώνει. Ακόμα και με ένα σταθερό χρέος θέλεις μια οικονομία που μεγεθύνεται. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Ελπίζω ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις δεσμεύσεις της με τους θεσμούς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους κατά μείζονα λόγο παραμένει στο τραπέζι. Νομίζω ότι ήταν στη ατζέντα την τελευταία φορά με το ερώτημα πως ακριβώς θα γίνει και όσο το συντομότερο συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso