Στα 11,78 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα τουριστικά έσοδα της χώρας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος των οριστικών στοιχείων εννιαμήνου για την πορεία των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού κατά την περσινή σεζόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ και επίσης παρατηρείται αρνητικό ρεκόρ στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία οι απώλειες των τουριστικών εσόδων, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, για το εννιάμηνο ήταν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες όπως είχαν αποτυπωθεί στα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το ίδιο διάστημα πριν από ενάμιση μήνα.

Ένα εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση κατά 13,2% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ καθώς ο εν λόγω δείκτης έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 500 ευρώ. Επιπλέον, μείωση κατά 8,8% παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση φθάνοντας στα 68,6 ευρώ και κατά 4,9% η μέση διάρκεια παραμονής φτ’ανοντας τις 7,2 ημέρες.