: Διαβάστε αποκλειστικά στο iPaidia.gr πώς διαμορφώνεται ο «κόφτης» στο μετά τη δημοσιοποίηση των συντελεστών σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Σχολές Πυροσβεστικής, Λιμενικό και Τουριστικές Σχολές.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Η ανακοίνωση των πρώτων συντελεστών για την καταδεικνύει τις σχολές αλλά και τους υποψήφιους που επηρεάζονται στις και πώς αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές συμπλήρωσης του δελτίου.

Εν αναμονή των επιλογών των , το δημοσίευσε τον συντελεστή για , , , και καθώς και τον συντελεστή που αφορά τα ειδικά μαθήματα, σε όποια τμήματα είναι υποχρεωτικά.

Οι επιλογές που έκαναν οι συγκεκριμένες σχολές συμβαδίζουν με την «φιλοσοφία» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προσέβλεπε, τα Πανεπιστήμια να έχουν «λόγο» στη . Για τις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές, όμως, η ΕΒΕ δεν αλλάζει πολλά ούτε «φορτίζει» επιπλέον το ήδη ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των υποψηφίων.

Το iPaidia.gr παρουσιάζει παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθεί η σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχολών, ποιες βρίσκονται στο όριο και η εισαγωγή ποιων υποψηφίων ανατρέπεται.

Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές

Στην περίπτωση των που παραδοσιακά κατατάσσονται στις πιο υψηλόβαθμες σχολές, η επιλογή του συντελεστή «καρφώθηκε» στην υψηλότερη επιλογή, αυτή του 1,20. Χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους υποψηφίους που κάθε χρόνο δίνουν μάχη για να εισαχθούν στις περιορισμένες θέσεις που διατίθενται.

Για παράδειγμα, στο ΣΣΑΣ Ψυχολόγων, η περσινή ήταν 18.400 . Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,20 και η σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 10.668, , δηλαδή 7.800 μόρια από την .

Αλλά και σε χαμηλότερες , όπως στην περίπτωση των Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ)- Σώματα που η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 15.825 μόρια, και πάλι δεν προκύπτουν ανατροπές για τους .

Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,00 και οι πέρσι οι επιδόσεις των υποψηφίων από το 4ο επιστημονικό πεδίο, απ’ όπου γίνεται η εισαγωγή, ήταν 9.820 μόρια, κατά πολύ χαμηλότερο όριο από την βάση εισαγωγής.

Αντίστοιχα και στις όπως και , παρά τις περσινές χαμηλές – σε σχέση με άλλες χρονιές – επιδόσεις, η βάση τους κινήθηκε μεταξύ 15.000 και 16.000 μορίων.

Ποιοί υποψήφιοι «κινδυνέουν»

Ακόμα και η περίπτωση των Αστυφυλάκων, που η βάση το 2020 ήταν 13.625 μόρια, με συντελεστή 0,80 και σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις, η ΕΒΕ της δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10.900 μόρια.

Μικρός «κόφτης» στους εισακτέους των τελευταίων θέσεων μπορεί να σημειωθεί μόνο στην περίπτωση των όπου η σχολή Μηχανικών με περσινή βάση 7.550 μόρια, ίσως έχει κάποιες απώλειες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 0,80, όπως σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων, η ΕΒΕ θα οριζόταν λίγο υψηλότερα, στα 7.800 μόρια.

Οι «κερδισμένοι» της Κοινής Ομάδας στο

Όπως κάθε σύστημα, έτσι και το νέο που θέσπισε φέτος το Υπουργείο Παιδείας έχει τα μυστικά του και τα «τυχερά» του για τους υποψηφίους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σχολές που βρίσκονται σε κοινές ομάδες, δηλαδή η πρόσβαση γίνεται σε αυτές από περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.

Κι αυτό γιατί ανεξαρτήτως , οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον μέσο όρο επίδοσης του πεδίου που παρουσιάζει την χαμηλότερη βαθμολογία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στο παράδειγμα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στη Κρήτη, στο οποίο η εισαγωγή γίνεται από το 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, η βάση εισαγωγής της πέρσι ήταν 9.345 μόρια.

Ένας υποψήφιος από το 1ο επιστημονικό πεδίο, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11,11 για το 2020 με την ΕΒΕ βάσει του συντελεστή 0,80 να προκύπτει στα 8.888 μόρια.

Αντιθέτως, στο 4ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ προκύπτει στα 7.856 μόρια, η οποία όμως θα ισχύει και για τους υποψήφιους του 1ου επιστημονικού πεδίου, χαμηλώνοντας τον πήχη εισαγωγής για τους δεύτερους.  

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ