Οι παγίδες του ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔03/09/2018 - 10:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των μηνιαίων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2018 ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης των που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, τις αλλαγές στην κλίμακα του κύριου φόρου, όπου διευρύνθηκε το πρώτο κλιμάκιο από τα 500 στα 550 ευρώ και το τρίτο κλιμάκιο από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου που ανήλθε από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, πολλοί είναι εκείνοι που είδαν τα εκκαθαριστικά τους «φουσκωμένα» και καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων στα λεγόμενα «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Γλυφάδα, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, το Περιστέρι.

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο φόρος κατοχής περιουσίας

Οι επιλογές

Εφόσον η προθεσμία λήξει ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές. Θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Αν κάποιος είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πληρώσει τη δόση του , χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Επίσης, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών. Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.

Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις.

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ Taxis: Δείτε Ταυτότητα Οφειλής και δόσεις

Να σημειωθεί ότι όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Με τα συστήματα που έχει πλέον στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ανεξάρτητη ΑΔΕ καταφέρνει κάθε μήνα να κάνει έως και 17.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα.

Ακόμη και τα κατασχετήρια, έχουν φτάσει στο σημείο να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά.

ΥΠΟΙΚ: Μειωμένο έναντι του 2017 το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ

Loading...
  • europalso   ideascentral