Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί για τους κινδύνους, από ενδεχόμενη αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Εάν μια χώρα της Ε.Ε αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αυτόματα τη χρεοκοπία της αλλά και σημαντικές πιέσεις στην πιστοληπτική της ικανότητά της, προαναγγέλλει ο οίκος αξιολόγησης, Moody’s μέσα από σχετική ανάλυσή του, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρόβλημα του ιταλικού χρέους, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως αναμένεται να διεξαχθούν “γενικές” εκλογές στην χώρα εντός του 2017 ή το 2018, τη στιγμή που τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ενισχυθεί.

Εάν και η Moody’ s εκτιμά ότι μπορεί να είναι “πολύ μικρός” ο κίνδυνος όσον αφορά στην έξοδο της Ιταλίας από την ζώνη του ευρώ λόγω των κοινοβουλευτικών και συνταγματικών διαδικασιών της χώρας, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της ιταλικής χρεοκοπίας.

Όσον αφορά στο ακραίο σενάριο για την Ιταλία, ο οίκο αξιολόγησης αναφέρει πως «υποθέτουμε ότι εάν η Ιταλία αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε οι οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης “θα μετατραπούν” σε ένα νέο νόμισμα».

«Η απόφαση της Ιταλίας να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ θα μπορούσε δυνητικά να χαρακτηριστεί ως “ένα σοβαρό πιστωτικό γεγονός” και για τα άλλα κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί διότι το ευρώ σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ένα “μη αναστρέψιμο” νόμισμα, αυτό σημαίνει ότι όταν μια χώρα το υιοθετήσει, τότε θα πρέπει να το κρατήσει για πάντα», προστίθεται στην ανακοίνωση της Moody’s.