– Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής -θα κλείσει την 1η Αυγούστου- θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φορολογικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το 2024.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο πιο παραγωγικό, εξωστρεφές και καινοτόμο. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει τελικά αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων και πρωτίστως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το οικονομικό επιτελείο προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του συνόλου των εξαγγελιών για το 2024.

Τα μέτρα

Στα μέτρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ελεύθερο τύπο:

1με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.

2 Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως.

3 Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως.

4 Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

5 Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

7 Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με εκτιμώμενο κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το… πακέτο

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων για το 2024 υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις αυξήσεις των συντάξεων με κόστος 530 εκατ. ευρώ, οι οποίες, αν δεν περιληφθούν σε αυτό, θα έρθουν σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Στην σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα Θανος Πετραλιάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Χάρης Θεοχάρης.