Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού RSV

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μίλησε στο Newsbomb και εκτίμησε πως αναμένεται να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Τον φετινό χειμώνα θα έχουμε τρεις ιούς μαζί, κορονοϊό, γρίπη και συγκυτιακό ιό RSV. Ωστόσο, η συλλοίμωξη με τρεις ιούς δεν είναι συχνό φαινόμενο. Δεν αποκλείεται, αλλά θα είναι η εξαίρεση. Είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Συνήθως συλλοίμωξη έχουμε με δύο ιούς μαζί».

Ωστόσο, ο κος Μαγιορκίνης ήταν καθησυχαστικός για τον συγκυτιακό ιό RSV γιατί όπως ανέφερε μέρος του πληθυσμού έχει ανοσία επειδή είχε κολλήσει πέρυσι. Συγκεκριμένα είπε: «Σε έρευνα πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα δεν βρήκαμε κανένα περιστατικό γρίπης, αλλά βρήκαμε λίγα περιστατικά συγκυτιακό ιό RSV. Αυτό μας δείχνει ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού θα έχει ανοσία. Και αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι ο ιός αυτός κυκλοφορούσε».

Για το πότε θα είμαστε στο πικ των ιώσεων, ο καθηγητής σχολίασε πως νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα δούμε τις ιώσεις να μας «χτυπάνε» την πόρτα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη έξαρση. Ίσως δούμε έξαρση των ιών Δεκέμβριο με Ιανουάριο. Ο Νοέμβριος είχε πολύ καλές θερμοκρασίες και αυτό βοήθησε ώστε να μη δούμε τόσο σύντομα την έξαρση».

Τα κοινά συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα και των τριών ιών, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ο πυρετός και η λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού (συνάχι, ποκνόλαιμος, βήχας).

Πότε πρέπει να δούμε τον γιατρό

Ο κος Μαγιορκίνης τονίζει πως η δύσπνοια και ο πυρετός που δεν πέφτει με αντιπυρετικά θα πρέπει να μας ενεργοποιήσουν ώστε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ακόμα και τα συμπτώματα του γαστρεντερικού τα οποία προκαλούν αφυδάτωση, αλλά και ο πονόλαιμος σε συνδυασμό με φωτοφοβία είναι θέματα που θα πρέπει να τα γνωρίζει ο γιατρός ώστε ο ασθενής να μπορεί να έχει την κατάλληλη αγωγή για να θεραπευθεί.

Τι είναι ο ιός RSV

Ο ιός RSV είναι αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που συμπίπτει με τα κρούσματα κορονοϊού και την πρώιμη περίοδο γρίπης, γνωστή και ως τριδημία, προκαλώντας ανησυχία. Γι’ αυτό και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κώστας Πρίφτης, δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα γύρω από τον ιό RSV και τα συμπτώματά του.

Ποια άτομα κινδυνεύουν από τον ιό RSV

Όπως εξηγεί στο Newsbomb ο κ. Πρίφτης, ο ιός RSV είναι ένας πολύ κοινός αερομεταδιδόμενος ιός. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που υπάρχουν, κάθε χρόνο ο RSV προκαλεί 3,4 εκατομμύρια νοσηλείες με τα ποσοστά της μόλυνσης να κορυφώνονται τον χειμώνα.

Ενώ ο RSV προκαλεί λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε άτομα όλων των ηλικιών και συγκαταλέγεται στις πιο κοινές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας, η εμφάνιση και η σοβαρότητά του συχνά διαφέρουν ανάλογα της ηλικιακής ομάδας και της κατάστασης του ανοσοποιητικού. «Βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής και προσθέτει ότι οι περισσότερες οξείες λοιμώξεις από RSV υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

«Τα βρέφη, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (>65 ετών) και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία, όπου και στις δύο περιπτώσεις η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες. Ο ιός αποτελεί την πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους», τονίζει ο κ. Πρίφτης.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μόλυνσης με RSV

Όπως εξηγεί ο παιδοπνευμονολόγος, ο ιός RSV προκαλεί συμπτώματα όπως βήχα, σφύριγμα, καταρροή και πυρετό. Τα συμπτώματα μάλιστα εμφανίζονται σταδιακά μετά την έκθεση στον ιό.

Οι γονείς, πάντως, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή εάν δουν ότι το παιδί τους δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Για παράδειγμα, εάν ένα βρέφος ή ένα νήπιο αναπνέει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, εάν τα πλευρά ή η κοιλιά του κινούνται καθώς αναπνέει ή εάν τα ρουθούνια του διαστέλλονται – ένδειξη ότι έχει δυσχέρεια στην αναπνοή.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό RSV

Σύμφωνα με τον κ. Πρίφτη, ο ιός RSV μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα βρέφη που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αυτά είναι:

Προωρότητα
Συγγενής καρδιοπάθεια
Ανοσοανεπάρκεια
Κυστική ίνωση
Ή άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το RSV

«Ο RSV μεταδίδεται εύκολα και γι’ αυτό χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός. Χρειάζονται μέτρα, γίνεται καλά μόνος του», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής. Ο ιός RSV εξαπλώνεται είτε από μολυσμένες επιφάνειες είτε μέσα από σταγονίδια του αναπνευστικού. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να γίνεται απολύμανση στον χώρο.