Η πρόβλεψη του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη –  Μπορεί να φτάσουμε έως και τις 12.000 μολύνσεις από την ημέρα

Μετά τις γιορτές τα κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν έως και τα 12.000 καθημερινά είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000 ακόμα και τα 12.000 , αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστηρίζοντας για τη μετάλλαξη Όμικρον ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα αλλά και για τα επόμενα που θα έρθουν από τις 3 Ιανουαρίου μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επεσήμανε, δε, ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊο στην Ελλάδα καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπεραρκετή ωστόσο ζήτησε από τους μη εμβολιασμένους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Χτύπησε, δε, το καμπανάκι του κινδύνου για τα μη εμβολιασμένα άτομα και τους κάλεσε να εμβολιαστούν καθώς η μετάλλαξη Όμικρον για εκείνους δεν θα είναι ήπια όπως είπε: «Να προσέχουν όμως οι μη εμβολιασμένοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».