: Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα. Επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές φοβούνται για την συνέχεια.

Ανησυχία στους ειδικούς

Τα ποσοστά είναι χαμηλά στις στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ και ο καιρός έχει αρχίζει και επηρεάζει τα κρούσματα.

Επτά Περιφερειακές Ενότητες  είναι κάτω από περιοριστικά μέτρα σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η επιδημία. Μετά την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα και την Καβάλα, υπό καθεστώς τέθηκαν και οι ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Το δεύτερο κύμα είχε ξεκινήσει πέρυσι ξανά από την Θεσσαλονίκη. Εκεί βρέθηκε προχθές η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας «χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

«Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε εφέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρσι» υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα.

Τα στοιχεία για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για άτομα που αποτελώντας εύκολο στόχο για τον κορωνοϊό.

Τον επιδημιολογικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας απεικόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου: «στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παρατηρούμε σημαντική την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφεται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση» περιέγραψε η ειδικός.

Σε αντίθετη τροχιά κινείται η πανδημία στην υπόλοιπη χώρα, τόσο στη διασπορά του ιού όσο και την πίεση στο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικά, από τα 2.125 νέα κρούσματα της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 345 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 403 στην Αττική. «Το τελευταίο επταήμερο η Θεσσαλονίκη έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο όρο νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η περίπτωση της Β. Ελλάδας δείχνει ότι η «επιδημία μεταξύ », όπως χαρακτήρισε την πανδημία η καθηγήτρια, πλέον οδηγείται από την ενδοοικογενειακή διασπορά και τη μετάδοση σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, μικρότερη διασπορά καταγράφεται στους εργασιακούς χώρους, γεγονός που η ειδικός απέδωσε στον δομημένο έλεγχο των ανεμβολίαστων εργαζόμενων.

Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, το ΕΣΥ βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, εξαιρουμένων των νοσοκομείων στη βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν το περασμένο 24ωρο 2.044 ασθενείς, με τους 583 να βρίσκονται σε ΜΕΘ – από αυτούς οι 331 διασωληνωμένοι. Περίπου 756 νοσηλευόμενοι, δηλαδή ένας στους τρεις (37%), είναι ηλικίας 45-65 ετών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι εμβολιασμοί στις ηλικίες αυτές δεν αγγίζουν το 77%.