: Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

«Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τα φαίνεται να σταθεροποιούνται όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», ενώ πρόσθεσε ότι «και τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται».

«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ και υπερβαίνουν τον εαυτό τους», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

Και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεισφορά «και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας.

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο ασθενής είναι πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερα κρούσματα, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πρώτες ενδείξεις πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη».

Ερωτηθείσα για το μέτρο του υποχρεωτικού στους άνω των 60 ετών και αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες ομάδες, η κυρία Γκάγκα «Δεν έχεις συζητηθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας σε άλλες ομάδες, κυρίως γιατί αυτούς που πρέπει να προστατεύσουμε, είναι αυτοί που κυρίως αρρωσταίνουν, αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί κυρίως που καταλήγουν. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ο λόγος που έγινε η υποχρεωτικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι κυρίως για την ασφάλεια των ίδιων.»
«Οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι γενικά καλά (σε αριθμούς). Παραδείγματος χάριν, η μία ΜΕΘ στο «Σωτηρία» με 17 κρεβάτια, έχει 17 γιατρούς. Η άλλη ΜΕΘ που έχει 50 κρεβάτια έχει περίπου 30-35 γιατρούς. Οι ΜΕΘ είναι καλά στελεχωμένες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στη Γερμανία «ένας εντατικολόγος εφημερεύει σε 24ωρη βάρδια και ένας γιατρός ανά έξι κρεβάτια που δεν είναι εντατικολόγος, απλά να υπάρχει παρουσία γιατρού, οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ είναι καλά στελεχωμένα».

«Αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν μονάδα και την έκαναν σαν ομάδα λοιμώξεων που έχει πλήρεις αναπνευστήρες, πλήρεις αντλίες και είναι 12 ασθενείς εκεί με τηλεμετρία. Δηλαδή μια μονάδα πραγματικά εξαιρετική», τόνισε η κυρία Γκάγκα.