: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του . Ποιά θα παιδιά πρέπει να κάνουν σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου.

Ποιά παιδιά πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση

Όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ σταδιακά και ανά δεκαετίες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70-79 και 60-69.

«Γεφυρώνοντας την προηγούμενη ενημέρωση με τη σημερινή, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα θέματα στα οποία είχα αναφερθεί και τα οποία αποτελούσαν τα θέματα που είχε επικεντρώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδιαφέρον της, σχετικά με τη δυνατότητα της αξιολόγησης και της γνωμάτευσης σχετικά με αυτά», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η πρώτη ενότητα αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων και συγκεκριμένα στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζω ποια είναι τα νοσήματα υψηλού κινδύνου: μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια. Για αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικίας εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης, ανάλογα με τους ενήλικες, η οποία θα πρέπει να χορηγείται 3 μήνες μετά από τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κίνδυνου- και να υπενθυμίσω η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα- στην ομάδα αυτή των παιδιών χορηγείται τρίτη δόση μετά από 6 μήνες από την προηγούμενη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επειδή, συνήθως, ενδιαφέρονται και για τους των μικρότερων ηλικιών, ήθελα να πω ότι οι μελέτες εμβολιασμού παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχουμε κάτι νεότερο να αναφέρουμε.

Το επόμενο θέμα αφορά στην διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna έναντι του στον γενικό πληθυσμό. Από 3 εβδομάδες για το Pfizer και 4 εβδομάδες για το Moderna, το μεσοδιάστημα επεκτείνεται στις 8 εβδομάδες.

Το πιο σύντομο μεσοδιάστημα εξακολουθεί να συστήνεται, όμως, αυτών των 3 δηλαδή εβδομάδων, για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνων που έχουν ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνεται όταν το μεσοδιάστημα υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μειώνεται ο μικρός σχετικά, αλλά υπαρκτός κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας ιδιαίτερα σε άρρενες ηλικίες 12 έως 39 ετών.

Να σημειώσουμε, όμως, ότι η αναμνηστική δόση, η τρίτη δόση, εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Τέλος, σας είχα μεταφέρει τον προβληματισμό του επιστημονικού κόσμου διεθνώς για το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης ή 2ης αναμνηστικής σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο».