Τη δυσαρέσκειά του για το πρωτοφανές κοινοβουλευτικά «άδειασμα» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, Γιώργο Παπαχριστόπουλο, εξέφρασε ο κ. Κώστας Κατσίκης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτητοποίησής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατσίκης εκπροσώπησε τους ΑΝΕΛ ως εισηγητής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Απηχώντας, εκ του ρόλου του, τις θέσεις του κόμματος ξεκαθάρισε, τόσο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια ότι καταψηφίζει το άρθρο 29 που επιτρέπει την παροχή ελληνικής ιθαγένειας και στους αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά ιδιωτικά σχολεία. «Είχαμε καταψηφίσει το νόμο για την Ιθαγένεια και παραμένουμε πιστοί στις θέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η συνέχεια του επιφύλασσε διπλό άδειασμα. Αρχικά ο προεδρεύων της Ολομέλειας Τάσος Κουράκης είπε ότι τον ενημέρωσαν οι ΑΝΕΛ πως υπερψηφίζουν το εν λόγω άρθρο και ως δεν ισχύουν «οι προσωπικές απόψεις που ανέπτυξε ένας βουλευτής τους» και στη συνέχεια ο κ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν θετικά, πως ο ίδιος εκφράζει το κόμμα και όχι ο κ. Κατσίκης και πως «στους ΑΝΕΛ έχουμε μπέσα και όποιος διαφωνεί παραδίδει την έδρα του».

Ο κ. Κατσίκης έδειξε τη δυσαρέσκειά του την Πέμπτη απέχοντας από την ψηφοφορία και έδωσε συνέχεια σήμερα μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής.

«Δεν εξέφρασα προσωπικές σκέψεις όπως απαράδεκτα είπε ο προεδρεύων της Βουλής αλλά την θέση των ΑΝΕΛ. Ήμουν εισηγητής και όχι απλά ομιλητής που εκφράζει προσωπικές απόψεις. Το κόμμα μου πρέπει να συνεννοείται με εμένα. Τέτοια ενημέρωση (σ.σ. για θετική ψήφο) δεν είχα. Αιφνιδιάστηκα μαθαίνοντας ότι στην απουσία μου ο κ. Κουράκης ερμήνευσε την τοποθέτησή μου ως προσωπική αν και ήμουν εισηγητής. Από πού και ως πού διαψεύδει τον εισηγητή» είπε αρχικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ενώ όταν του επισημάνθηκε ότι και ο κ. Παπαχριστόπουλος των «άδειασε» υπονοώντας μάλιστα πως αν διαφωνεί να παραδώσει την έδρα είπε «Ερμηνεύστε όπως θέλετε. Πράγματι το άφησε να εννοηθεί. Δεν τον έχω βρει να τον ρωτήσω γιατί έκανε τέτοιο πρόλογο».

«Προχώρησα στην εισήγησή μου όπως έλαβα εντολή από το κόμμα μου» συνέχισε σε άλλο σημείο για να ξεκαθαρίσει πως τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ θα καταψήφιζαν την ρύθμιση αν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία.

«Έχει περάσει η εντύπωση ότι σύσσωμη η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα υπερψήφιζε. Η συντριπτική πλειοψηφία πλην Παπαχριστόπουλου και Ζουράρη θα ήταν κατά της ρύθμισης» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «Θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο για να δούμε πώς έγινε η σύγχυση. Είμαστε αρραγής ομάδα. Μόνο όποιος δεν εργάζεται κάνει λάθη. Αν όσα είπα είναι λάθος εδώ είμαστε να το ξαναδούμε». Σε ερώτησή τέλος για το αν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί ξεκαθάρισε ότι «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν θα ήθελα να αναπαράγεται κάτι τέτοιο. Ορκίστηκα πίστη στην οικογένεια των ΑΝΕΛ».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ