Εντολή για κατάσχεση μετρητών θα δίνει το 2017 το νέο λογισμικό της εφορίας στα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών των εφοριών.

Η εφορία δεν θα έχει καμία εμπλοκή με τις κατασχέσεις, καθώς πλέον δεν θα μπορεί να επέμβει στο σύστημα
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα εντοπίζει τους οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή με το που περάσει η ημερομηνία πληρωμής κάποιου φόρου θα το καταχωρεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και σε 15 μέρες θα στέλνεται σήμα προς τις τράπεζες για κατάσχεση μετρητών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη και στα δικαστικά τμήματα των εφοριών, προκειμένου να αναζητηθεί η περιουσία του (ακίνητα, σκάφη κ.λπ.).

Η κυβέρνηση με βάση το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου δεσμεύεται για:
Τη δημιουργία ειδικού λογισμικού για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων.
Τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμες και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης.
Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, που θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.
Μελέτη, έως τον Μάρτιο του 2017, της πιθανότητας εισαγωγής ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών των φόρων μεμονωμένων φορολογουμένων.
Η Φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα πρέπει έως τον Φεβρουάριο του 2017 να κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών. Η ιεράρχηση των υποθέσεων θα γίνει με βάση τις προοπτικές είσπραξης. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.

Την ίδια ώρα συστήνεται το 2017 ειδικό σώμα ελεγκτών, το οποίο θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς, υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων.
Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς δεσμευτικό τρόπο, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ τι θα κάνει με τις πληροφορίες αυτές.
Μάλιστα, το νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί θα προβλέπει τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων με αυτές της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ και η νομοθεσία θα διασφαλίζει ότι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής με ποινική διάσταση θα αποτελεί αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων.