Ο υπουργός Υποδομών και τόνισε την άψογη συνεργασία με τους εργαζόμενους που δουλεύουν φιλότιμα και τους συνδικαλιστικούς φορείς και την προσπάθεια -σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους- να κυκλοφορήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα λεωφορεία και συρμοί. Όμως, όπως είπε, υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που δεν επιθυμούν τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης των κόντρα σε οργανωμένα και μικρά συμφέροντα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «… από τις έξι».

Ο κ. μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια ανάταξης, ενίσχυσης και ανανέωσης του στόλου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και την προμήθεια νέων λεωφορείων με leasing ώστε να κυκλοφορήσουν το συντομότερο νέα οχήματα στους δρόμους και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου ξεπερνάει τα 18 χρόνια.

«Αν χαλάμε τη σούπα σε μερικά οργανωμένα και μικρά συμφέροντα, τι να κάνουμε», σχολίασε.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε την άψογη συνεργασία με τους εργαζόμενους που δουλεύουν φιλότιμα και τους συνδικαλιστικούς φορείς και την προσπάθεια -σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους- να κυκλοφορήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα λεωφορεία και συρμοί. Όμως, όπως είπε, υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που δεν επιθυμούν τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο σέβεται τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και πρόσθεσε: «Όταν, όμως, πάμε να συνεργαστούμε με τα ΚΤΕΛ και να προμηθευτούμε οχήματα με leasing και υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που αντιδρούν, θα το πούμε ξεκάθαρα ότι θα μας βρουν απέναντι, γιατί εδώ γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε όχι τους λίγους, αλλά τους πολλούς, δηλαδή τους επιβάτες και τους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε, επίσης, ότι τα πρώτα λεωφορεία με leasing κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και είναι ολοφάνερη η διαφορά μεταξύ αυτών των νέων και των παλαιότερων οχημάτων.

Σχολίασε, δε, το μέγεθος της πολιτικής απάτης του ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυριζόταν ότι κανένα από τα νέα οχήματα με leasing δεν διέθετε ράμπες για τα ΑΜεΑ, κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν απολύτως ψευδές, και κατήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στη λογική της «κορονοκαπηλείας».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι μέσα σε 18 μήνες ο στόλος έχει ενισχυθεί με 500 οχήματα, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Υπογράμμισε ότι γίνονται προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Ανέφερε πως μειώθηκαν οι χρονοαποστάσεις και σε μετρό και σε ηλεκτρικό, σημειώνοντας ότι έγινε ανάταξη συρμών, οι οποίοι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών παρέμεναν στα αμαξοστάσια. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για ανταλλακτικά και αναλώσιμα κατά 200%.

Όσον αφορά στον ΒΟΑΚ, τόνισε ότι πλέον έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια πάνω από 1 δισ. ευρώ για αυτόν τον αυτοκινητόδρομο μήκους 300 χιλιομέτρων, που είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο υποδομής αυτήν την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και πως το σημαντικό είναι ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και έχει γίνει για πρώτη φορά η χάραξη του δρόμου.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο Πάτρα-Πύργος, που είχε καταντήσει «γεφύρι της Άρτας» εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η τρίτη και τελική έγκριση από την Κομισιόν, αλλά εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο με στόχο να μειωθούν τα ατυχήματα.

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι πλέον οι οδηγοί μπορούν να περνούν από όλα τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους με έναν πομποδέκτη και ότι η χιλιομετρική χρέωση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ολυμπία Οδό, προσθέτοντας πως ετοιμάζεται ο διαγωνισμός ηλεκτρονικών διοδίων για να γίνει πραγματικότητα η χιλιομετρική χρέωση σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.