Έρχονται στο – Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Φεβρουαρίου από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο υπάρχον «καλάθι» των 51 κατηγοριών θα προστεθούν προϊόντα όπως είναι ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα, αλλά και περισσότερες από μία κατηγορίες θαλασσινών (π.χ. γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια, θράψαλα κ.λπ.). Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα έχουν δυνατότητα επιλογής σε σχέση με το ποιες κατηγορίες θαλασσινών θα εντάξουν στο «καλάθι» τους.

Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΑΝ επεσήμανε στον «Ε.Τ.» πως, σε γενικές γραμμές, έχουν καταλήξει στα παραπάνω προϊόντα. Αυτό που προέχει, στην παρούσα φάση, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να στηρίξουν τα σούπερ μάρκετ την προσθήκη αυτών των κατηγοριών, π.χ. αν υπάρχει διαθεσιμότητα στα αγαθά, αν παρατηρούνται κάποια προβλήματα κ.λπ.

Σημειώνεται πως στο «καλάθι του νοικοκυριού» των 51 κατηγοριών υπάρχουν ήδη μερικά προϊόντα που καλύπτουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως τα λαχανικά (π.χ. αρακάς, φασολάκια, μπάμιες) και τα όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια, φάβα κ.λπ.).

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν πως είναι πολύ πιθανό η πρωτοβουλία «καλάθι του νοικοκυριού» να επεκταθεί έως το τέλος Ιουνίου. Νωρίτερα -ίσως στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το σαρακοστιανό «καλάθι»- αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση των 51 κατηγοριών. Από το ΥΠΑΝ εξετάζουν κατά πόσο θα μπορούσαν να προστεθούν προϊόντα όπως είναι το μοσχάρι, αλλά και κάποια άλλα, όπως η σοκολάτα και τα αναψυκτικά.

Πριν το Πάσχα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για το γιορτινό πασχαλινό «καλάθι», το οποίο, όπως μεταφέρουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝ, θα περιέχει σίγουρα -όπως είπαν- αρνί, κατσίκι και τσουρέκια (στα τελευταία οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά τα Χριστούγεννα).

Διευκρινίζεται πως οι προσθήκες που αφορούν σε μοσχάρι, αναψυκτικά, σοκολάτα και όποια άλλα αγαθά, εφόσον τελικά προκριθούν, θα έχουν διάρκεια όση και αυτή του μέτρου. Αντιθέτως, οι προσθήκες των σαρακοστιανών και οι πασχαλινές θα είναι εποχικές.

Τέλος, έχει ανοίξει η συζήτηση για το «καλάθι» των παιχνιδιών. Κύκλοι του ΥΠΑΝ αναφέρουν πως είναι θετική η αγορά να «τρέξει» η πρωτοβουλία το Πάσχα, στο πρότυπο του «καλαθιού του Αϊ-Βασίλη», που είδαν πως απέδωσε καρπούς. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, δεν είναι σε ώριμο στάδιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όσο πλησιάζει το Πάσχα.

Από το ΥΠΑΝ εξετάζουν κατά πόσο θα μπορούσαν να προστεθούν προϊόντα όπως είναι το μοσχάρι, περισσότερες κατηγορίες τυριών (π.χ. ανθότυρο, λευκό τυρί) και γάλακτος (π.χ. μακράς διάρκειας), να «σπάσουν» τα όσπρια σε επιμέρους υποχρεωτικές κατηγορίες (τώρα προβλέπεται ένα τουλάχιστον είδος), να παραμείνουν μερικά από τα σαρακοστιανά (π.χ. θαλασσινά) και να προστεθούν και κάποια αγαθά, όπως η σοκολάτα και τα αναψυκτικά.